Hrvatska i Filipini sklapaju ugovor o socijalnoj sigurnosti zbog povećanog broja stranih radnika

pixabay.com
Filipini zastava Foto: Pixabay.com

U svjetlu dolaska sve većeg broja stranih radnika u Hrvatsku, Vlada Hrvatske, na današnjoj sjednici, donijela je odluku o sklapanju Ugovora između Republike Hrvatske i Republike Filipina o socijalnoj sigurnosti. Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike RH, rekao je da je analizom utvrđeno da do sada nije bilo dokumenta o socijalnoj sigurnosti između Hrvatske i Filipina te da se ovom odlukom pokreće procedura da se ovo pitanje uredi.

“Prema podacima iz 2023. godine skoro 6.000 državljana Filipina ima reguliran boravak u Hrvatskoj a 50 Hrvata u Filipinima. Ideja nam je da se ovom odlukom pokrene procedura potpisivanja ugovora o boljoj socijalnoj sigurnosti prije svega naših državljana na Filipinima, rekao je Piletić.

U uvodu sjednice, premijer Andrej Plenković osvrnuo se na rad nedjeljom odnosno nedavno proglašavanju “sajamskih dana” na blagdan Velike Gospe. Podsjetio je da je Vlada RH, uoči izbora 2020. godine, obećala da će regulirati rad nedjeljom te da je to i učinila nakon, kako je rekao, niza temeljitih i vrlo inkluzivnih konzultacija sa svih partnerima, od poslodavaca, sindikata i javne rasprave. Cilj je, rekao je Plenković, naći primjerenu ravnotežu poslovnog i obiteljskog života, vodeći računa o 86 tisuća žena koje dominantno rade u trgovinama.

“Model je pronađen i uzeo je u obzir činjenicu da je Hrvatska u gospodarskom smislu i turistička zemlja s osobito intenzivnim ljetnim mjesecima, pa je predviđeno 16 radnih nedjelja, a što se tiče sajmenih dana, rekao je da to “nije nikakva rupa u zakonu niti zaobilaženje propisa”. Upravo obrnuto: Zakon o trgovini predviđa tu mogućnost poštujući tradiciju i okolnosti što sajmeni dani znače, osobito primjerice prigodom obilježavanja blagdana Velike Gospe gdje je u brojnim marijanskim svetištima bilo itekako mnogo vjernika i hodočasnika i da su ti danu sami po sebi sajmenim nema nikakvih dilema”, rekao je Plenković u uvodu sjednice Vlade RH.

Proglašenju sajmenih dana, podsjećamo, pribjegli su ovih dana neki gradovi i općine, želeći na taj način omogućiti trgovcima nedjeljom. Plenković je naglasio da vjeruje da će “kroz određeno vrijeme sve doći na svoje” te da Hrvatska nije jedina u Europskoj uniji i svijetu koja ima ovakav ili sličan model rada nedjeljom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari