Eurostat: Broj tvrtki u stečaju najveći od 2015. godine

pixabay.com
Zatvorene tvrtke zbog stečaja, ilustracija Foto: Pixabay.com

Broj korporativnih stečajeva u Europskoj uniji, u drugom je kvartalu 2023. godine, dosegnuo najvišu razinu od 2015. godine, kada su se počeli prikupljati ti podaci, objavio je Eurostat. Povećanju njihova broja najviše su doprinijeli stečajevi u sektoru pružanja usluga smještaja i prehrane, pokazuje izvješće statističkog ureda EU. Broj stečajeva tvrtki u drugom je kvartalu uvećan za osam posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, bilježeći rast šesti kvartal zaredom.

S druge strane, broj registriranih novih poduzeća u istom se razdoblju blago smanjio, ali je ostao veći nego u razdoblju od 2015. do 2022. godine. Svi sektori gospodarstva zabilježili su rast broja stečajeva u odnosu na prethodno tromjesečje, no najviše su bili pogođeni pružatelji usluga smještaja i prehrane, s povećanjem broja stečajeva za 24 posto.

Slijedi sektor prijevoza i skladištenja, u kojem je broj stečajeva porastao za 15 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, te sektor obrazovanja, zdravstva i društvenih djelatnosti gdje im je broj uvećan za 10 posto. Broj stečajeva u drugom ovogodišnjem kvartalu također je veći nego prije pandemije u većini gospodarskih sektora.

Najveći porast broja stečajeva u odnosu na četvrto tromjesečje pretpandemijske 2019. godine zabilježen je u uslugama smještaja i prehrane, od 83 posto, te u sektoru prijevoza i skladištenja, od 57 posto. Izuzetak su tek industrija i građevinarstvo, koji su zabilježili pad broja stečajeva od 12 posto, odnosno tri posto u odnosu na četvrti kvartal 2019. godine, objavio je Eurostat.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari