Wall Street porastao četvrti dan zaredom, prate ga azijske burze

Pixabay.com
Burza, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks porastao četvrti dan zaredom, i to po najvećoj stopi od travnja, jer ulagači vjeruju da je ciklus povećanja kamatnih stopa Feda završen.

Dow Jones ojačao je 1,70 posto, na 33.839 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,89 posto, na 4.317 bodova, a Nasdaq indeks 1,78 posto, na 13.294 boda.

U srijedu su čelnici Feda na redovnoj sjednici odlučili da kamate ostaju nepromijenjene, u rasponu od 5,25 do 5,50 posto. To je, podsjeća Hina, bila druga sjednica zaredom kako je Fed kamate ostavio nepromijenjene, nakon što ih je zbog visoke inflacije povećao na 11 prethodnih sjednica.

Podršku tržištu pružaju i poslovni rezultati kompanija, premda su mnoge tvrtke smanjile procjene poslovanja u tekućem, četvrtom kvartalu.

Dosad je više od 320 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo kvartalna izvješća za treće tromjesečje, pri čemu ih je oko 80 posto ostvarilo veću dobit nego što su analitičari očekivali.

No, smanjene su procjene zarada kompanija u četvrtom tromjesečju. Početkom listopada, prije početka sezone objava poslovnih izvješća i budućih procjena, analitičari u anketi Reutersa očekivali su rast zarada u tekućem kvartalu za 11 posto na godišnjoj razini, dok sada očekuju rast od 7,2 posto.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle jer je ulagače ohrabrio jučerašnji snažni rast burzovnih indeksa na Wall Streetu četvrti dan zaredom.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati u plusu oko 1 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 1,1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,8 i 2,3 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari