Vujčić: HNB će smanjiti prognozu inflacije s četiri na 3,5 posto

Hina
Guverner HNB-a, Boris Vujčić, Foto: Hina/Mario Krmpotić

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB), Boris Vujčić, najavio je kako će HNB-ova prognoza ovogodišnje stope inflacije u Hrvatskoj biti smanjena s četiri na 3,5 posto, istaknuvši i da će realno povećanje plaća u 2024. biti manje od prošlogodišnjeg.

Smanjit ćemo prognozu inflacije u 2024. godini s četiri na otprilike 3,5 posto zbog toga što se u ovom trenutku inflacija smanjuje brže nego što je to u našim prognozama,” izjavio je u stanci konferencije središnjih banaka Mediterana, koja se održava u Splitu.

Osvrćući se na najave o ovogodišnjem povećanju plaća, Vujčić je kazao kako to treba tumačiti s oprezom.

Ono što smo vidjeli u proračunu za 2024. godinu, što se tiče povećanja plaća, treba tumačiti s oprezom. Ustvari ćemo imati prijenos povećanja plaća koji se dogodio lani, gdje se veliki dio tog povećanja već realizirao. Rast plaća u ovoj godini bit će pozitivan, ali realno niži nego prošle godine”, rekao je Vujčić.

Pritom je, piše Hina, dodao kako je rast plaća u 2023. bio 5,7 posto, a u ovoj godini će rast biti oko 3,6 posto i to, kako je kazao, ne bi trebalo utjecati na stopu rasta inflacije.

Vučić je također najavio kako će se prognoza BDP-a u Hrvatskoj u ovoj godini povećati s prvobitnih tri posto.

“U idućoj prognozi ćemo povećati prognozu stope rasta BDP-a, ali osnovni rizik za ostvarenje te projekcije je inozemna potražnja. Njemačka je jedan od dva naša najveća trgovinska partnera i svako smanjenje ekonomskih aktivnosti u Njemačkoj utječe i na Hrvatsku, ali ne utječe bitno na stopu rasta BDP-a”, rekao je.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari