Počela osma konferencija središnjih banaka mediteranskih država

Hina
Guverner HNB-a, Boris Vujčić, na konfrenciji u Splitu, Foto: Hina/Mario Strmotić

Osma konferencija središnjih banaka Mediterana, koju zajednički organiziraju Hrvatska narodna banka, središnja banka Španjolske (Banco de España), Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), Europski institut za Mediteran (IEMed) i Unija za Mediteran (UfM), počela je danas u Splitu.

Konferencija je platforma za razmjenu i dijeljenje stručnog znanja i unapređenje suradnje među guvernerima središnjih banaka i drugim istaknutim stručnjacima iz mediteranske regije, priopćeno je iz HNB-a.

U uvodnim govorima i na okruglim stolovima razmatraju se izazovi kao što su mjere monetarne politike u borbi protiv visoke i ustrajne inflacije, potreba za učinkovitim komunikacijskim strategijama u složenim gospodarskim uvjetima, upravljanje financijskim rizicima povezanima s klimatskim promjenama i nužnost promicanja sudjelovanja žena u gospodarstvu te financijska uključenost.

Guverner HNB-a, Boris Vujčić, govorio je o usporavanju inflacije u Hrvatskoj, poboljšanju prognoza za ovu godinu te padu stope inflacije na 3,5 posto.

„To je zbog toga što smo vidjeli da imamo popuštanje inflacije, koje je nešto brže od onoga koje smo očekivali i to je zbog toga što nam ulazni podaci, koji govore o kretanju cijena, prvenstveno sirovina poput recimo hrane i energenata, pokazuju da možemo očekivati brže popuštanje inflatornih pritisaka, nego što se to ranije činilo“, poručio je guverner HNB-a Boris Vujčić. 

Ove godine na konferenciji, između ostalih, sudjeluju Pablo Hernández de Cos, guverner španjolske središnje banke, Mario Centeno, guverner portugalske središnje banke, Edward Scicluna, guverner središnje banke Malte, Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije te Luis de Guindos, potpredsjednik Europske središnje banke.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari