Vrijednost ruske rublje blago raste nakon značajnog pada prošli tjedan

pixabay.com
Ruska rublja Foto: Pixabay.com

Ruska rublja, čija je vrijednost prošlog tjedna smanjena ispod simboličnog praga od 100 za dolar, blago se oporavila prema današnjim podacima, ali je i dalje opterećena odljevima strane valute i sve manjim suficitom tekućeg računa zemlje.

Rublja je bila 0,2 posto jača u odnosu na dolar, na 99,58, dosegnuvši 100,2550 u jutrošnjem trgovanju, prenosi Reuters, što je i najniža razina u posljednjih sedam tjedana. Dobila je i 0,6 posto i trgovala se na 104,29 u odnosu na euro, a bila je stabilna u odnosu na juan na 13,60.

Ruska valuta ima tendenciju biti pod pritiskom na početku svakog mjeseca, nakon što izgubi podršku povoljnog poreznog razdoblja na kraju mjeseca u kojem izvoznici obično pretvaraju devizne prihode kako bi podmirili lokalne obveze.

Globalna referentna vrijednost za glavni izvoz Rusije – sirova nafta Brent, pala je za 0,5 posto, na 90,24 dolara po barelu, što je najslabija cijena u gotovo mjesec dana, ali još uvijek znatno iznad prosjeka 2023. godine.

Posljednji pad rublje na troznamenkastu vrijednost u kolovozu, natjerao je Banku Rusije da hitno podigne kamatnu stopu za 350 baznih bodova na 12 posto, a vlasti su raspravljale o ponovnom uvođenju kontrola kako bi ojačale valutu.

“Skupa nafta i povećanje ključne stope poboljšavaju izglede za rublju, ali srednjoročno”, rekli su analitičari Promsvyazbank. Očekivali su da će rublja kratkotrajno prijeći 100 za dolar u nedostatku novih mjera potpore od strane vlasti.

Ekonomski savjetnik predsjednika Vladimira Putina ukorio je središnju banku jer je rublja u kolovozu skliznula na 101,75 za dolar, okrivljujući njenu labavu politiku kao znak rastućeg unutarnjeg neslaganja.

“Ova razina nije tehnički otpor, to je važna psihološka barijera”, rekao je Aleksej Antonov iz Alor Brokera. Za sada sve govori u prilog tome da će rublja nastaviti pojeftinjivati, prenosi Reuters.

Podsjećamo, nakon hitnog povećanja u kolovozu, središnja banka ponovno je podigla stope u rujnu na 13 posto. Analitičari koje je anketirao Reuters očekuju da će središnja banka, koja se također bori s tvrdoglavim inflatornim pritiskom, ponovno zaoštriti monetarnu politiku na svom sljedećem zakazanom sastanku 27. listopada.

Rublja ima turbulentan kurs otkako je Rusija napala Ukrajinu u veljači 2022. godine, i pala je na rekordno nisku vrijednost od 120 prema dolaru u ožujku prošle godine prije nego što se nekoliko mjeseci kasnije oporavila na više od sedam godina, uz podršku kontrole kapitala i porasta prihod od izvoza.

Pad izvoza, zbog zapadnih sankcija i pomicanja trgovinskih tokova, u kombinaciji s oporavkom uvoza ove godine uzrokovao je slabljenje rublje. Ruski suficit tekućeg računa smanjio se 86 posto na godišnjoj razini, na 25,6 milijardi dolara u razdoblju od siječnja do kolovoza.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari