Vrijednost dolara dosegla najniže razine u posljednja dva mjeseca

Pixabay.com
Američki dolar, Foto: Pixabay.com

Dolar je u ponedjeljak dosegao najnižu razinu u dva mjeseca, nastavljajući silazni trend od prošlog tjedna, jer su trgovci ponovno potvrdili svoje uvjerenje da su američke stope dosegle vrhunac i usmjerili pažnju na to kada bi američke Federalne rezerve (FED) mogle početi snižavati stope.

Indeks dolara u azijskoj trgovini dosegao je najslabiju razinu od 1. rujna i iznosi 103,53, što je smanjenje vrijednosti od gotovo dva posto u odnosu na prošli tjedan. To bi ujedno bio i najoštriji tjedni pad od srpnja.

U odnosu na slabiji američki dolar, euro je dosegao najvišu vrijednost od kolovoza te iznosi 1,09365 dolara, dok je jen ojačao na jednomjesečnoj najvišoj razini od 148,68 za dolar, objavio je Reuters.

Juan je dosegao tromjesečne najviše razine i na kopnenom i na morskom tržištu, uz potporu kineske središnje banke, koja je dala prednost australskom i novozelandskom dolaru, jer se ove valute često koriste kao likvidne zamjene za juan. Onshore yuan porastao je 0,5 posto na više od tri mjeseca od 7,1700 za dolar, dok je offshore yuan na sličan način dobio poticaj i skočio otprilike 0,6 posto, na više od tri mjeseca od 7,1703 za dolar.

Tržišta su procijenila rizik od daljnjeg povećanja stopa od strane FED-a nakon niza slabijih od očekivanih ekonomskih pokazatelja u SAD-u prošli tjedan, posebno nakon očitanja inflacije koja je bila ispod procjena.

Fokus se sada usmjerava na to koliko brzo bi moglo doći do prvih sniženja stopa, te su očekivanja analitičara i procjene CME FedWatch, da bi FED mogao početi snižavati stope već u ožujku.

“Tržišne cijene za politiku FOMC-a vjerojatno će ostati prilično stabilne, tako da bi dolar trebao imati vrlo malo katalizatora da se pomakne ovaj tjedan. Ako vidimo da se sklonost riziku ponovno poboljšava, onda bi dolar definitivno mogao dodatno oslabiti “, rekla je Carol Kong, valutni strateg u Commonwealth Bank of Australia (CBA).

Sterling je porastao za 0,14 posto,  na 1,2480 dolara, i veoma je blizu dvomjesečnog vrhunca, dok je euro posljednji put kupio 1,09185 dolara prije brzih očitanja PMI-a u eurozoni koja bi trebala doći ovaj tjedan.

Japanski jen ostao je na jačoj strani od 150 za dolar i posljednji je put bio 0,3 posto viši, na 149,17.

Australski dolar je posljednji put bio viši za 0,5 posto, na 0,6546 američkih dolara, nakon što je ranije tijekom sesije dosegao tromjesečni maksimum od 0,6563 američkih dolara, dok je kivi ojačao 0,54 posto, na 0,6025 američkih dolara.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari