Kineski juan pretekao euro u financiranju svjetske trgovine

pixabay.com
Kineski juan, Foto: Pixabay.com

Globalne tvrtke izdaju rekordne iznose obveznica denominiranih u juanima i naveliko se zadužuju kod kineskih banaka zbog niskih kamatnih stopa, a kineski juan pretekao je euro u financiranju svjetske trgovine. 

Val zaduživanja globalnih tvrtki kod kineskih banaka katapultirao je juan na drugo mjesto u financiranju globalne trgovine, ispred eura. Udio juana u financiranju svjetske trgovine na početku godine iznosio je 3,91 posto dok je u rujnu –  5,8 posto, prema međunarodnom sustavu za elektroničku provedbu financijskih transakcija – SWIFT. 

Dolar i dalje zauzima uvjerljivo prvo mjesto s udjelom od čak 84,2 posto, objavljuje Reuters.

Strane kompanije i banke prikupljaju u kontinentalnoj Kini i Hong Kongu rekordne iznose novca izdanjem „panda“ i „dim sum“ obveznica u juanima, objavljuje Reuters.

„Panda“ obveznice, odnosno obveznice za nekineske izdavatelje u juanima kojima se trguje na kineskom tržištu, kontinuirano promiču korištenje juana kao valute za financijske transakcije, objavila je u listopadu kineska središnja banka. To je motiviralo banke da pozajmljuju stranim tvrtkama i omogućilo širu upotrebu juana izvan Kine.

U prvih deset ovogodišnjih mjeseci kompanije poput njemačkog proizvođača automobila BMW-a i francuske banke Crédit Agricole, kao i inozemni ogranci kineskih tvrtki prikupili su rekordnih 125,5 milijardi juana odnosno 17,33 milijarde dolara, izdanjem ovih obveznica, što je za 61 posto više nego lani.

Kanadska središnja banka pribavila je krajem listopada milijardu juana izdanjem trogodišnje „panda“ obveznice, uz kupon od 3,2 posto. Na domaćem tržištu morala bi platiti kamatu od 4,5 posto.

U Hong Kongu je vrijednost izdanih „dim sum“ obveznica, odnosno off shore obveznica, također dosegnula rekord od 343 milijarde juana, što je više za 62 posto u prvih osam mjeseci u odnosu na isto razdoblje lani. I banke su pojačano izdavale zajmove u kineskoj valuti.

Povećanje udjela juana u globalnom financiranju spada među glavne prioritete Kine u internacionalizaciji domaće valute, prenosi Hina.

Njemački proizvođač automobila Volkswagen Group rekao je Reutersu da će početnih 1,5 milijardi juana pribavljenih izdanjem „panda“ obveznica koristiti samo za poslovanje u kontinentalnoj Kini. Grupacija Mercedes-Benz također planira iskoristiti novac za potporu poslovanju leasinga automobila u Kini.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari