Cijena nafte na svjetskim tržištima u porastu

Pixabay.com
Naftna platforma, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak, povećavajući dobitak na temelju očekivanja da će OPEC+ produbiti smanjenje opskrbe kako bi podstakao cijene koje su niske već četiri tjedna, zbog smanjenja zabrinutosti zbog prekida opskrbe na Bliskom istoku usred sukoba Izraela i Hamasa.

Fjučersi nafte Brent porasli su 66 centi ili 0,8 posto, te iznose 81,27 dolara po barelu, dok američka sirova nafta West Texas Intermediate (WTI) iznosi 76,49 dolara po barelu, što je rast od 60 centi ili 0,8 posto.

Prosinački ugovor za prvi mjesec istječe kasnije tijekom današnjeg dana, podsjeća Reuters, dok su aktivnije siječanjske fjučersice ojačale za 65 centi ili 0,9 posto, te iznose 76,69 dolara po barelu.

Oba su ugovora porasla za četiri posto u petak, nakon što su tri izvora iz OPEC+ rekla Reutersu da će grupa proizvođača, sastavljena od Organizacije zemalja izvoznica nafte i njihovih saveznika, uključujući Rusiju, razmotriti hoće li dodatno smanjiti opskrbu naftom kada se sastane 26. studenoga.

Cijene nafte od kraja rujna niže su za gotovo 20 posto, dok su brzi međumjesečni marži za Brent i WTI od prošlog tjedna u contangu, odnosno na tržištu je veća ponuda od potražnje.

Saudijska Arabija, de facto lider OPEC-a, balansira između želje da održi visoke cijene nafte ograničavanjem opskrbe znajući da će to dovesti do daljnjeg pada ukupnog tržišnog udjela, rekao je Jorge Leon, viši potpredsjednik za istraživanje tržišta nafte u Rystad Energy, u bilješci klijenta.

“Tržišta nafte će vidjeti hoće li Saudijska Arabija produžiti ove rezove na 2024. ili će ih odlučiti postupno ukinuti ili jednostavno pustiti da isteknu krajem ove godine”, rekao je Leon, citirajući procjene Međunarodnog monetarnog fonda o saudijskoj nafti fiskalna cijena na 86 dolara po barelu. “Naša analiza sugerira da će (Saudijci) morati nastaviti davati tržišni udio, barem do lipnja 2024., kako bi postigli tu razinu cijena”, ističe Leon.

Ulagači također gledaju na poremećaje u trgovini ruskom sirovom naftom nakon što je Washington uveo sankcije na tri broda koji su slali sirovu naftu Sokol u Indiju. Moskva je u petak ukinula zabranu izvoza benzina što bi moglo povećati globalne zalihe motornog goriva. Do toga je došlo nakon što je Rusija prošlog mjeseca ukinula većinu ograničenja na izvoz dizela.

Američke energetske tvrtke prošlog su tjedna također dodale naftne i plinske platforme po prvi put u tri tjedna, rekla je u petak tvrtka za energetske usluge Baker Hughes. Broj naftnih i plinskih platformi služi kao rani pokazatelj buduće proizvodnje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari