Volkswagen ulaže 2,5 milijarde eura u proizvodno-inovacijski centar u Kini

Pixabay.com
Volkswagen, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Njemačka automobilska grupa Volkswagen objavila je da će uložiti 2,5 milijardi eura u proširivanje proizvodno-inovacijskog središta u kineskom gradu Hefeiju.

Centar u Hefeiju pomoći će kompaniji da za 30 posto brže plasira tehnologije na kinesko tržište i da proizvodi vše električnih vozila, najavio je član upravnog odbora Volkswagen grupe za Kinu Ralf Brandstaetter.

VW se sprema u Kini proizvoditi i dva modela marke Volkswagen koje razvija u suradnji s kineskim partnerom XPENG-om, navodi Hina, precizirajući da bi proizvodnja trebala početi 2026. godine.

Volkswagen je krajem 2022. izgubio titulu najprodavanije marke automobila u Kini, koju mu je preoteo domaći proizvođač električnih vozila BYD.

Njemačka kompanija potom je najavila niz novih modela u elektrifikaciji kineskog portfelja kako bi vratila izgubljeni udio u najvećem tržištu automobila u svijetu.

Kvalitetu kineskih električnih automobila i njihovu dominaciju na svjetskom tržištu za financije.hr komentirao je i urednik hrvatskog izdanja uglednog časopisa Auto motor i sport Kristijan Tićak.

“Vrijeme u kojem su kineski automobili bili simbol nekvalitete i nepouzdanosti je već neko vrijeme iza nas. Vodeći kineski proizvođači automobila su već skoro dva desetljeća u tzv. ‘joint-ventureima’ s etabliranim svjetskim proizvođačima i mnogo su toga naučili od njih. Kada govorimo o ‘Battery Electric Vehicles’ tada je Kina u ogromnoj prednosti pred konkurencijom. Naime, baterija je ključan element, ‘srce’ električnih automobila, a Kina u njezinom proizvodnom lancu dominira”, pojasnio je Tićak.

11 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari