Vlada RH usvojila Zakon o Središnjem registru stanovništva, najavljena i pomoć za općinu Bošnjaci

Hina
Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija, Marko Primorac, Foto: Hina/Daniel Kasap/4. srpanj 2024.

Vlada Republike Hrvatske usvojila je Nacrt prijedloga zakona o Središnjem registru stanovništva, kojim se ustrojava elektronički vođen administrativni registar u kojem će se upisivati podaci o hrvatskim državljanima s prebivalištem u Hrvatskoj i podaci o strancima koji imaju prebivalište ili boravak u Hrvatskoj.

Osim njih, kako je obrazložio ministar financija, Marko Primorac,  u registar će se upisivati i podaci o hrvatskim državljanima s prebivalištem izvan Hrvatske, kako bi po prvi puta bila ustrojena i evidencija o naših državljana izvan zemlje.

Glede upisanih osoba, prikupljat će se 11 skupina podataka, i to OIB i osobno ime, podaci o osobi koji uključuju podatke o rođenju, državljanstvu, braku ili životnom partnerstvu, roditeljima i djeci, podaci o osobama kojima je imenovan skrbnik, prebivalištu i boravištu, invaliditetu, obrazovanju, osnovi osiguranja, zaposlenju te podaci o stambenoj jedinici i kvaliteti stanovanja“, rekao je ministar Primorac.

Građani će moći isključivo na temelju dobrovoljnih izjava u registar upisivati i četiri skupine osobnih podataka odnosno podatke o izvanbračnoj zajednici i o neformalnom životnom partnerstvu, o vjeri i materinskom jeziku te podatke o nacionalnosti i kontrolne podatke.

Ovim registrom ukida se potreba za klasičnim popisom stanovništva, te će se poboljšati određivanja mjera socijalne politike, poboljšat će se i radna evidencija u cilju lakšeg otkrivanja prekršitelja ili neprijavljivanja radnika. Evidencija će ubrzati i provedbu ostavinskih postupaka, poboljšat će se analize tržišta rada te čimbenici koji prate procese zapošljavanja, te poboljšati oblikovanje politika regionalnog i lokalnog razvoja. Građani će stalno imati uvid u svoje podatke iz registra a postupno usklađivanje trajat će tijekom 2025. godine dok se puna primjena registra očekuje od 1. lipnja 2026. godine“, rekao je ministar financija RH.

Hina
Sjednica Vlade RH, Zagreb, 4. srpanj 2024., Foto: Hina/Daniel Kasap

Osnivanje registra predstavlja veliki i zahtjevan reformski iskorak a s obzirom na velike zahtjeve koji su postavljeni, u ministarstvu financija osnovana je i radna skupina u koji su uključene 33 institucije.

Vlada RH je usvojila i Nacrt prijedloga od zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Financijskom inspektoratu Republike Hrvatske, koji je prošao prvo čitanje u Saboru.

„Ovim zakonom dopunjuju se nadležnosti inspektorata, posebnu u područjima ovrhe na novčanim sredstvima kao i u području djelatnosti kupoprodaje i servisiranja potraživanja. Precizira se i suradnja ovog inspektorata s drugim međunarodnim institucijama u pogledu podataka koji se razmjenjuju, te se usklađuje s uvođenjem eura“, rekao je ministar Primorac.

Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, najavio je i pomoć općini Bošnjaci, koja je pretrpjela velike štete od tuče.

„Županija je proglasila elementarnu nepogodu i nakon što se sve procedure i procjene završe, Vlada će pomoći građanima Bošnjaka, čija je imovina stradala u ovom velikom nevremenu i biće im pružena financijska pomoć“, rekao je Plenković.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari