Usvojeni novi zakoni o računovodstvu, reviziji i tržištu kapitala, najavljeno i izdanje narodne obveznice

Hina
Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, 9. sjednica Vlade, Zagreb, Foto: Hina/Zvonimir Kuhtić

Vlada RH izdat će novu narodnu obveznicu s ciljem prikupljanja 750 milijuna eura i trogodišnjim rokom, koja će, kao i do sada biti otvorena i za građane i za ulagače, a detalji će javnosti biti priopćeni 27. lipnja, najavio je u uvodu sjednice Vlade RH, premijer Andrej Plenković. U nešto više od godinu dana, bit će to peto izdanje vrijednosnih papira države.

Ministri su usvojili Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu kapitala, s Nacrtom konačnog prijedlogom zakona, Nacrt prijedloga zakona o računovodstvu, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona te Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reviziji, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.

Ova tri zakona, pojasnio je ministar financija RH, Marko Primorac, predložena su radi usuglašavanja s Direktivom o korporativnom izvještavanju o održivosti, odnosno CSRD, koja je stupila na snagu u siječnju 2023. godine.

U hrvatsko zakonodavstvo, ove odredbe prenose se kroz potpuno novi zakon o računovodstvu te kroz izmjene i dopune zakona o reviziji i zakona o tržištu kapitala.

Ključne se izmjene odnose na detaljno uređenje izvještavanja o održivosti za pojedine skupine poduzetnika. S ovim zakonskim prijedlozima povećava se krug obveznika. Isto tako, proširuje se sadržaj izvještaja o održivosti, taj izvještaj će sad biti i strojno čitljiv, izvještavanje o održivosti se standardizira a uvodi se i obveza provjere izvještaja o održivosti od strane revizora“, rekao je ministar Primorac.

Ministarstvo financija će poduzeti sve mjere da se provođenje nova obveze olakša svim poduzetnicima, posebno malim i srednjim poduzećima koja su na burzi, a kojima će se, primjerice, ponuditi mjere podrške u provedbi i aktivnostima za izgradnju kapaciteta te pružiti podrška za poboljšanje dostupnosti podataka.

Hina
Ministar financija RH, Marko Primorac, Foto: Hina/Zvonimir Kuhtić

Iako se proširuje obveza za poduzetnike, kao i broj obveznika koji moraju izvještavaju o održivosti, benefita od novih zakonskih odredbi će itekako biti.

„Poduzetnici će dobiti alat koji će im olakšati dijalog financijskim institucijama a očekuje se i da će financijski sektor imati ključnu ulogu im u procesu tranzicije prema održivom gospodarstvu, odnosno da će aktivno usmjeriti kapital prema održivim ekonomskim programima i politikama“, istakao je ministar Primorac.

Navedeni će zakonski prijedlozi biti upućeni Sabor na dalje razmatranje te će uz trenutne obveznike, od 2026. godine, za godinu koja započinje 1. siječnja 2025., o održivosti izvještavati svi veliki poduzetnici te, u konačnici, i mali i srednji poduzetnici, čiji su vrijednosni papiri uvršteni na uređeno tržište bilo koje države članice EU. Ranije je obaveza izvještavanja zahvaćala oko 70 tvrtki u Hrvatskoj, sada će tu obvezu imati oko 500 tvrtki.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari