Novo izdanje državnih obveznica: Građani se mogu upisati već od ponedjeljka

Hina
Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija, Marko Primorac, predstavio novo izdanje državnih obveznica, Foto: Hina/Zvonimir Kuhtić

Hrvatska izdaje nove državne obveznice, koje će građani moći upisivati od 1. do 8. srpnja. Minimalni ulog bit će 500 eura, minimalna kamatna stopa 3,10 posto, a država izdanjem ove trogodišnje obveznice planira prikupiti 750 milijuna eura, najavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar financija, Marko Primorac. Dospijeće obveznice je 12. srpnja 2027. godine. 

Postoje dva kanala upisa – digitalni kanal za upis E-riznica te šalteri 170 poslovnica Fine diljem Hrvatske, dok će plaćanje biti moguće izvršiti gotovinski, također u Fini, u poslovnicama banaka i poštanskim uredima, te bezgotovinski – putem internetskog bankarstva.

Ulagač mora imati osobni identifikacijski broj (OIB) i otvoren transakcijski račun (IBAN), važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu, a strani državljani i potvrdu o rezidentnosti.

Jedan ulagač može upisati samo jednu ponudu, a ukoliko upis obavlja u ime druge poslovno sposobne fizičke osobe, mora imati i ovjerenu punomoć. Kada je riječ o gotovinskom plaćanju u Fini, za uplate do deset tisuća eura ne plaća se naknada, a za uplate iznad tog iznosa zaračunava se jedinstvena naknada prema Fininom cjeniku.

Državne obveznice će se upisivati u dva kruga, a prvi će biti otvoren za građane od 1. do 8. srpnja do 11 sati. Nakon toga će se upis za građane zatvoriti, a 10. srpnja će se otvoriti za institucionalne investitore i trajat će samo taj dan.

Hina
Novo izdanje državnih obveznica, Zagreb, Foto: Hina/Zvonimir Kuhtić

Minimalna kamatna stopa iznosi 3,10 posto, a ministar Primorac je pojasnio da će konačni tržišni prinos na kupljene obveznice to jest kuponska kamatna stopa, biti utvrđena nakon što institucionalni investitori iskažu svoj interes. No, kao i prošli puta, kako bi građani znali što mogu očekivati, prezentirana je minimalna kamatna stopa, što znači da će kuponska kamata iznositi minimalno toliko.

Kamata će se isplaćivati jednom godišnje, a dospijeva na godišnjicu datuma izdanja, odnosno 12. srpnja 2025. godine, drugu godišnjicu, 12. srpnja 2026., te na datum dospijeća obveznice, 12. srpnja 2027. godine, kada će biti isplaćena i glavnica.

„Uz minimalni ulog od 500 eura, građani će u godinu dana na kamatama moći zaraditi 15,50 eura. Nakon što prođe institucionalna tranša, utvrdit ćemo koliko će točno biti kamatna stopa, međutim ona će biti svakako iznad 3,1 posto. Vjerojatno ne puno veća, ali svakako veća”, poručio je ministar Primorac.

U nešto više od godinu dana ovo je peto izdanje državnih vrijednosnih papira koje će moći kupiti građani, od toga drugo državnih obveznica.

Podsjetimo, od 22. veljače do 1. ožujka prošle godine oko 45 tisuća građana je u dvogodišnje “narodne” obveznice uložilo 1,34 milijarde eura. Kada se tome pribroje i tri izdanja “narodnih” trezoraca, udio javnog duga kojeg drže građani trenutno premašuje osam posto, a kada se finalizira i danas najavljeno izdanje, Primorac očekuje da će se taj udio značajno približiti ciljanoj razini od deset posto.

Kada je riječ o ranije najavljivanoj desetogodišnjoj obveznici, bit će izdana 10. srpnja, no ipak će biti namijenjena samo institucionalnim investitorima, što znači da građani u njoj neće moći sudjelovati izravno putem platforme. No, oni koji su zainteresirani, moći će sudjelovati putem brokera.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari