Vlada pripremila 60 milijuna eura za projekte zdravstvenog turizma

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina

Vlada je na sjednici dala suglasnost za povećanje iznosa od 60 milijuna eura iz državnog proračuna za ugovaranje projekata slijedom poziva u okviru NPOO-a za dodjelu bespovratnih sredstava.

Riječ je o projektima zdravstvenog turizma, točnije za regionalnu diversifikaciju i specijalizaciju hrvatskog turizma.

Projektni prijedlozi u sklopu tog poziva, pojasnila je ministrica turizma Nikolina Brnjac, kandidirani su za financiranje kroz tri grupe – posjetiteljska, infrastruktura aktivnog turizma te ona u funkciji razvoja lječilišnog i wellness turizma.

Iznijela je i podatke da je za tu treću grupu za financiranje bilo prihvatljivo ukupno 13 projekata u funkciji razvoja lječilišnog i wellness turizma, a iz NPOO-a osigurana sredstava dostatna su za sufinanciranje njih sedam.

Ostalih šest sufinancirat će se sredstvima iz državnog proračuna.

Carinici će davati pisane izjave o imovinskom stanju

Također, sa sjednice je u saborsku proceduru upućen konačan prijedlog izmjena Zakona o carinskoj službi po kojima će, između ostalog, carinski službenici morati davati pisanu izjavu o svom imovinskom stanju, kao i onom svoje uže obitelji, u svrhu sprječavanja korupcije.

Carinski službenik će morati podnijeti izjavu u roku od 30 dana od dana početka rada, a u istom roku će biti dužan prijaviti i eventualne promjene imovinskog stanja.

To se odnosi na svaku promjenu u sadržaju imovine, na povećanje vrijednosti imovine u iznosu iznad 10.000 eura, kao i na svaku promjenu u primicima od obavljanja dodatnog posla.

Mjere za pomoć svinjogojcima i u 2024. godini

Vlada je izmijenila i dopunila odluku o interventnoj mjeri pomoći zbog izbijanja afričke svinjske kuge radi ublažavanja posljedica epidemije, pa će uzgajivači kojima su uginule ili usmrćene životinje uslijed te bolesti do zadnjeg dana prošle godine isplatu moći dobiti i u 2024.

Za tu namjenu ukupna sredstva povećana su sa 4,5 na 5,5 milijuna eura.

Time će se, naglasila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, svi korisnici dovesti u jednak položaj i osigurat će se ista nadoknada tržišne vrijednosti za uginule i usmrćene svinje u postupku kontrole i suzbijanja afričke svinjske kuge.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari