Vlada RH izdvojila dodatnih pet milijuna eura za sektor svinjogojstva

Hina
Ministrica poljoprivrede RH, Marija Vučković, Foto: Hina/Dario Grzelj/prosinac 2023.

Vlada RH donijela je odluku o izmjeni Programa potpore sektoru svinjogojstva za nadoknadu gubitka uslijed naređenih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge (ASK), odnosno povećanje iznosa potpore s pet na 10 milijuna eura.

Ministrica poljoprivrede RH, Marija Vučković, podsjetila je da je Vlada na sjednici 25. listopada prošle godine donijela odluku o potpori sektoru svinjogojstva, prenosi Hina.

Cilj programa je kompenzacija dijela gubitka prihoda za životinje otpremljene na klanje iz objekata u zonama primjene naređenih mjera za kontrolu i suzbijanje ASK.

“Financijska sredstva u iznosu od pet milijuna eura, za grla upućena na klanje u svrhu termičke obrade do 15. listopada 2023., bila su osigurana u proračunu, pri čemu je za otpremljena grla do 15. listopada lani isplaćeno nešto više od 4,8 milijuna eura”, kazala je Vučković.

Za preostala grla, koja su otpremljena od 16. listopada do 31. prosinca 2023., a kojih je otprilike 52.000, potrebno je osigurati dodatna sredstva u proračunu, u jednakom iznosu od pet milijuna eura, što je i učinjeno te su ona u proračunu za 2024., istaknula je ministrica.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari