Plenković: Od idućeg tjedna ublažavanje mjera od ASK za svinjogojce

Pixabay.com
Ublažavanje mjera ASK, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Od idućeg tjedna bit će omogućena trgovina svježim mesom i svinjokolja na objektima za vlastite potrebe, uz poštivanje biosigurnosnih i drugih uvjeta, objavio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković na društvenoj mreži X.

Objavio je i kako je jutros u Bruxellesu razgovarao s povjerenicom EU za zdravlje i sigurnost hrane Stellom Kyriakides o poduzetim mjerama u suzbijanju afričke svinjske kuge (ASK), prenijela je Hina.

Danas je Stalni odbor Europske komisije donio pozitivnu odluku za Hrvatsku kojom se omogućuje regionalizacija i uvođenje novih zona, odnosno blaži režim za naše svinjogojce. Odluka stupa na snagu idući tjedan”, objavio je Plenković.

“Bit će omogućena trgovina svježim mesom i svinjokolja na objektima za vlastite potrebe, uz poštivanje biosigurnosnih i drugih uvjeta. Osim zoniranja Vukovarsko-srijemske i dijela Brodsko-posavske županije, nova zona i prije roka proširena je i na Osječko-baranjsku županiju”, kaže se u objavi premijera na X-u.

Plenković je pohvalio sve sudionike u procesu suzbijanja ASK u Hrvatskoj, odnosno ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, veterinarsku struku, nadležne službe i svinjogojce koji su propisivanjem i pridržavanjem mjera pridonijeli suzbijanju ASK i očuvanju proizvodnje i tradicije u Hrvatskoj.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari