Nova naredba o ASK, dodatne potpore za mljekarstvo i stočarstvo

pixabay.com
Poticaji za poljoprivredu, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Ministarstvo poljoprivrede RH objavilo je da je stupila na snagu nova Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje ASK, kojom su svi subjekti obvezani kontinuirano dojavljivati brojno stanje svinja koje drže na objektima, a i dalje na snazi ostaje zabrana klanja za vlastite potrebe na području Vukovarsko-srijemske te određenim područjima Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije.

“U zonama ograničenja I, II  i zaraženoj zoni (dio Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Ličko-senjske i Zadarske županije gdje se bolest pojavila samo u divljih svinja), na objektu na kojem se drže svinje i koji udovoljava svim uvjetima biosigurnosti i drugim propisanim uvjetima za držanje svinja te ako se na objektu provodi nadziranje ASK i ako kliničkim pregledom provedenim od strane ovlaštenog veterinara unutar 24 sata prije klanja nisu utvrđene promjene zdravstvenog stanja svinja na objektu i svinja namijenjenih klanju dozvoljeno je klanje svinja za vlastite potrebe. I dalje je na snazi zabrana klanja za vlastite potrebe na području ograničenja u zonama zaštite i zonama nadziranja koje obuhvaćaju cijelo područje Vukovarsko-srijemske i određena područja Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije”, ističe se u priopćenju Ministarstva.

Iz istog ministarstva je priopćeno, prenosi Hina, i da su dodijeljeni ugovori vrijedni 175 tisuća eura za provedbu županijskih programa za mljekarstvo, u okviru Programa potpore županijskim programima u sektoru mliječnog govedarstva u 2023. godini.

“Jedinicama regionalne samouprave pomažemo u očuvanju i razvoju poslovanja subjekata u lancu proizvodnje i prerade mlijeka, a potporu kroz javni poziv u ukupnom iznosu od 175.607 eura ostvarile su Varaždinska, Karlovačka, Sisačko-moslavačka, Ličko-senjska, Brodsko-posavska i Osječko-baranjska i Bjelovarsko-bilogorska županija. Sufinanciramo mjere za uzgoj i kupovinu junica namijenjenih proizvodnji mlijeka te troškove sabiranja i prijevoza mlijeka, čime ćemo doprinijeti očuvanju likvidnosti gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka, ali i pomoći županijama koje su za cilj postavile povećanje obujma proizvodnje mlijeka i broja mliječnih krava na svom području”, rekla je ministrica Marija Vučković, priopćeno je iz ministarstva.

Potpora u visini 398 tisuća eura uručena je i za 18 priznatih uzgojnih udruženja u području stočarstva kroz “Program potpore za sufinanciranje rada uzgojnih udruženja u području stočarstva za razdoblje 2021. – 2023. godine”.

Ugovori će doprinijeti unaprjeđenju provedbe uzgojnih programa i učinkovitijoj provedbi metoda i postupaka uzgojnih programa u cilju genetskog unaprjeđenja proizvodnih svojstava populacija stoke kao što su proizvodnja mesa, mlijeka, jaja, meda i drugih stočarskih proizvoda.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari