Odbor HPK traži da se zbog ASK-a obustave ovrhe prema proizvođačima svinja

pixabay.com
Svinjogojstvo, Foto: Pixabay.com

Odbor za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) traži da se zbog problema koje je u sektoru uzrokovala afrička svinjska kuga (ASK) odgode kreditne obveze za kapitalna ulaganja na godinu dana, kao i da se obustave ovrhe prema proizvođačima svinja, izvijestili su u petak iz HPK-a.

U priopćenju navode kako su u četvrtak održali sastanak s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, vezano za aktualno stanje u sektoru svinjogojstva te stanje na terenu kada je riječ o provođenju svih mjera oko suzbijanja ASK, prenosi Hina.

Jedna od tema bila je realizacija programa potpora, a zatraženi su i veći iznosi za genetsko čuvanje svinja jer, kako su naveli, nije jednako uzgajati primjerice crnu slavonsku svinju ili običnu. Ponovili su i zahtjev za izgradnju tipskih objekata za posjednike svinja pogođene ASK-om, sukladno svim proizvodnim i biosigurnosnim standardima, kako bi se sačuvao tradicijski način uzgoja i uzgoj za vlastite potrebe prema važećim pravilnicima.

Sufinanciranje izgradnje objekata posjednika pogođenih ASK-om treba biti u 100 postotnom iznosu, na sastanku je predloženo da se krediti za izgradnju osiguraju po povoljnim uvjetima na rok od 15 godina i počekom od dvije godine u HBOR-u.

Kolateral za izgradnju, kako se navodi u priopćenju, bila bi izgrađena svinjogojska farma/investicija i osobna zadužnica poduzetnika/posjednika. Osim za izgradnju i opremanje kredit se može koristiti za financiranje nabave osnovnog i obrtnog stada te obrtna sredstva u iznosu od 20 posto ukupnog kredita.

HPK je sredinom ovoga tjedna održala i Skupštinu na kojoj je usvojen plana rada za 2024. godinu, a raspravljalo se i o aktualnom stanju u sektoru poljoprivrede, navodi se u priopćenju.

“HPK bi u budućnosti trebala još više biti na terenu među poljoprivrednicima te bi kroz odbore trebala još snažnije kreirati stajališta i prijedloge u svim sektorima kako bi sve ono što radimo došlo do svakog poljoprivrednog proizvođača. Zato je važno da svaki član skupštine i članovi odbora pojačaju svoj rad na terenu”, istaknuo je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Članovi skupštine HPK-a usvojili su i odluku o visini članarine za 2024. godinu. Tako je utvrđen iznos godišnje članarine od 9,60 eura kako za obavezne, tako i za dobrovoljne članove.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari