HPK: Bojazan od ptičje gripe kod peradara raste

Pixabay.com
Problem peradara u Hrvatskoj, Foto: Pixabay.com

Ptičja gripa se širi u brojnim državama Europske unije, te peradari u Hrvatskoj traže veću informiranost i obeštećenje poljoprivrednika, istaknuto je na sastanku predstavnika odbora za peradarstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) s ministricom poljoprivrede RH Marijom Vučković.

Predsjednik Odbora Dražen Čurila te potpredsjednica Božica Špoljar, zatražili su uvođenje dodatnih mjera za dobrobit životinja, kao i uvođenje sektorskog natječaja za investicijske mjere.

“Na sastanku smo iskazali bojazan zbog najavljenih investicija mega farmi ukrajinskih poduzetnika koji bi prema procjenama stručnjaka uzrokovali kolaps domaćeg peradarstva, veći nego ptičja gripe, ne samo u Hrvatskoj već i Sloveniji i Austriji”, istaknuo je Čurila.

Također su, kako je rekao, zatražili i dublje analize uvozne robe te će poslati i dodatni zahtjev za povećanim nadzorom uvozne robe pilećeg mesa i jaja zbog influence.

Peradari smatraju, prenosi Hina, i kako neke investicijske mjere za sektor, država može uvesti putem strateškog plana, te da je moguće pronaći sredstva putem nacionalne omotnice. Jedan od njihovih prijedloga je i financiranje povećanih troškova koji nastaju uslijed napora proizvođača da smanje transportni mortalitet.

Iz HPK napominju kako su ih predstavnici ministarstva informirali da nisu mogući sektorski natječaji, ali s obzirom na to da peradari, kopitari i ovčari/kozari nisu do sada imali sektorske natječaje, može se razmišljati o dodatnim bodovima na postojeće natječaje.

Tako bi se u budućnosti trebala objaviti dva investicijska natječaja i to jedan za drugim, čime bi se olakšale investicije u sektor.

Iz HPK navode da je razgovarano i o izgradnji mega farmi u Hrvatskoj, prenosi Hina, te da su predstavnici Ministarstva poljoprivrede izvijestili da nemaju uvid u kojoj je fazi njihov razvoj, no da su se obvezali kako će nastojati očuvati konkurentnost i neovisnost domaće proizvodnje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari