Odbor HPK podržao program potpore za svinjogojce

Foto: Pixabay

Odbor za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) u srijedu je raspravljao o aktualnoj situaciji u sektoru svinjogojstva, vezano za afričku svinjsku kugu, pri čemu je podržao prijedlog programa potpore za izostanak prihoda od svinjogojske proizvodnje zbog mjera suzbijanja bolesti. 

“Prijedlog programa je na e-savjetovanju do 8. prosinca, a složili smo se kako je on dobar jer su uvaženi svi zahtjevi koje je zatražila Hrvatska poljoprivredna komora. Pretpostavka je da će 2,5 milijuna eura, koliko je namijenjeno za ovaj program, biti dovoljno za obeštećenje korisnika koji mu podliježu. Većinom će ovim programom biti obuhvaćeni neusklađeni objekti (oko 1.000 korisnika pretežno bi bili u 0, 1 i 2 kategoriji) koji ne udovoljavaju biosigurnosnim mjerama”, zaključak je Odbora za svinjogojstvo koji prenosi Hina.

Pritom se podsjeća kako je cilj programa dodjela potpore za izostanak prihoda zbog nemogućnosti bavljenja svinjogojskom proizvodnjom zbog mjera koje su na snazi zbog kontrole i suzbijanja ASK.

Članovi Odbora za svinjogojstvo HPK na sastanku su podsjetili kako je do sada riješeno devet od 11 zahtjeva proizvođača.

“Svakom proizvođaču koji hoće ostati u sustavu nakon ASK, treba omogućiti sve raspoložive mjere. Oni koji ne žele ući u sustav, morat će biti podvrgnuti mjeri zabrane proizvodnje jer se radi o crnom tržištu. Odšteta je plaćena svim kategorijama u stopostotnom iznosu, a u javnosti se stalno traži svinjokolja koja se trenutno ne može dozvoliti zbog mjera koje se provode i koje se temelje na stručnim procjenama veterinarskih institucija i pravila EU”, ističu iz Odbora za svinjogojstvo HPK.

Na sastanku se razgovaralo i o tipskim objektima za proizvođače, što je također bio jedan od zahtjeva proizvođača svinja na nedavnom sastanku s Ministarstvom poljoprivrede.

“Prema našem mišljenju najmanji broj za tipske objekte je šest krmača. Na taj način bi više ljudi moglo ući u sustav potpora, što će smanjiti crno tržište”, kazali su.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari