Vlada od Zagreba otkupila preostalih 49 posto udjela u APIS IT-ju

Foto: Hina/Zvonimir Kuhtić
Ministar financija, Marko Primorac Foto: Hina/ arhiv/ Zvonimir Kuhtić

Vlada je u četvrtak odlučila otkupiti od Grada Zagreba 49 posto udjela u temeljnom kapitalu Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama d.o.o. (Apis IT), za nešto više od 37,7 milijuna eura.

“Hrvatska će stjecanje poslovnog udjela u Apisu izvršiti kupnjom iz sredstava državnog proračuna u iznosu nešto većem od 1,03 milijuna eura te pretvaranjem potraživanja prema Gradu Zagrebu s osnova danih zajmova u iznosu od 36,7 milijuna eura”, navodi se u odluci Vlade koju prenosi Hina.

Država već otprije posjeduje 51 posto udjela u jednoj od najstarijih domaćih IT tvrtki koja u suradnji sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva razvija i Centar dijeljenih usluga (CDU) kao državnu IT infrastrukturu, nazivanu i “državni oblak”, važan za razvoj digitalizacije javne uprave, ali i gospodarstva i društva u cjelini.

Stjecanje tog udjela uredit će se ugovorom o kupoprodaji između RH i Grada Zagreba, za što je ovlašten ministar financija. 

Sredstva za podmirenje troškova stjecanja tog poslovnog udjela osigurana su u državnom proračunu za 2023. u okviru financijskog plana tog ministarstva.

Grad Zagreb je još u vrijeme mandata bivšeg gradonačelnika Bandića najavljivao prodaju svog udjela u Apisu IT, koji iduće godine obilježava 60 godina rada, a ima više od 500 zaposlenih te je 2022. poslovao s dobiti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari