Više od šest tisuća građana dosad upisalo obveznice u vrijednosti 154,5 milijuna eura

Hina
Ministar financija RH, Marko Primorac, Foto: Hina/Daniel Kasap

Državne obveznice je do sada upisalo 6.209 građana, a ukupan iznos upisanih ponuda doseže 154,5 milijuna eura, izvijestio je potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Marko Primorac.

“Nadam se da će se uplatiti sve što je i upisano”, rekao je Primorac na konferenciji za medije na kojoj je predstavljeno nagradno natjecanje “Bez računa se ne računa”.

Građani su državne obveznice mogli upisivati od 1. srpnja do danas, minimalni ulog je bio 500 eura, minimalna kamatna stopa 3,1 posto, a država izdanjem trogodišnje obveznice planira prikupiti 750 milijuna eura.

U srijedu, 10. srpnja, otvorit će se i upis za institucionalne investitore i trajat će samo taj dan. U nešto više od godinu dana to je peto izdanje državnih vrijednosnih papira koje su mogli kupiti građani, od toga drugo državnih obveznica.

Od 22. veljače do 1. ožujka prošle godine, podsjeća Hina, oko 45 tisuća građana je u dvogodišnje “narodne” obveznice uložilo 1,34 milijarde eura.

Upitan da komentira ipak slabiji odaziv građana za upis “narodnih” obveznica u odnosu na ranija izdanja obveznica i trezorskih zapisa te je li ih možda odbila trogodišnja ročnost obveznice, Primorac je rekao da se tu ne može govoriti u kategorijama “uspješno ili neuspješno”.

Uspješnim smatra to što je građanima omogućena infrastruktura za sudjelovanje u izdanjima “narodnih” obveznica i trezorskih zapisa.

Kazao je da je u ovom izdanju interes evidentno bio manji, no da se to nikako ne može tretirati kao podbačaj. Složio se da jednim dijelom razlog tomu može biti i ročnost, a tu je i činjenica da je do izdanja došlo praktički nepunih mjesec dana od prošlog izdanja trezorskih zapisa.

“Može biti više razloga, međutim, nema potrebe da bilo što tu komentiramo u smislu kako nam se svidio odaziv”, izjavio je Primorac.

Kada je riječ o financiranju države, kao i do sada na raspolaganju su joj institucionalni investitori, pa tako ono što ne upišu građani, bit će prepušteno njima, kazao je Primorac.

Najavio je da će vjerojatno već u rujnu građani opet imati priliku upisivati “narodne” trezorske zapise.

12 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari