Novo izdanje državnih obveznica traje do 8. srpnja

Hina
Novo izdanje državnih obveznica, Zagreb, Foto: Hina/Zvonimir Kuhtić

Građani od danas pa do 8. srpnja mogu upisivati državne obveznice. Minimalni ulog je 500 eura, minimalna kamatna stopa 3,10 posto, a država izdanjem trogodišnje obveznice planira prikupiti 750 milijuna eura. Novo izdanje državne obveznice za mnoge predstavlja novu priliku za ulaganje. Struka većinom pozdravlja ulaganje u državne dužničke papire u čemu je, među ostalim, prednost povlašteni porezni tretman u odnosu na depozit u banci.

„Nakon prvog vrijednosnog papira koji smo namijenili izravno građanima, a bila je riječ o obveznici, sada ponovno izdajemo jednu sličnu obveznicu. Dospijeće je malo dulje, ovoga puta tri godine u odnosu na dvogodišnje dospijeće, u odnosu na prvu ponudu vrijednosnih papira izravno građanima. Minimalni prinos je 3,1 posto. Upis kreće od danas pa do 8. srpnja. Dana 10. srpnja bit će nastavak provedbe upisa za institucionalne investitore. Minimalni ulog po ulagatelju je 500 eura. Dva su kanala upisa, jedan je fizički putem poslovnica Fine, a drugi putem naše aplikacije e-Riznica“, rekao je Davor Zoričić, državni tajnik Ministarstva financija RH.

Zorčić je za hrt.hr rekao i da je kamatna stopa  nešto niža za ovo dospijeće zbog situacije na tržištu.

„Da smo se u ovom trenutku odlučili za izdanje kratkoročnih vrijednosnih papira za građane, onda bi kamatna stopa, odnosno prinos, bio nešto viši. Ako se pogleda što se događa na financijskom tržištu, onda imamo priliku vidjeti da je ESB (Europska središnja banaka) smanjila nešto svoje kamatne stope. Ako bismo promatrali dugoročnije kamatne stope kao prosjek kratkoročnih kamatnih stopa, onda je riječ o tome da se na tržištu može očekivati polako privođenje kraju borbe s inflacijom, a to znači smanjenje kratkoročnih kamatnih stopa, tako da su ova kamatna stopa koja se odnosi na trogodišnje dospijeće malo niža, upravo u tom pogledu“, rekao je Zorčić.

Podsjećamo, postoje dva kanala upisa – digitalni kanal za upis E-riznica te šalteri 170 poslovnica Fine diljem Hrvatske, dok će plaćanje biti moguće izvršiti gotovinski, također u Fini, u poslovnicama banaka i poštanskim uredima, te bezgotovinski – putem internetskog bankarstva.

Ulagač mora imati osobni identifikacijski broj (OIB) i otvoren transakcijski račun (IBAN), važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu, a strani državljani i potvrdu o rezidentnosti.

Jedan ulagač može upisati samo jednu ponudu, a ako upis obavlja u ime druge poslovno sposobne fizičke osobe, mora imati i ovjerenu punomoć. Kada je riječ o gotovinskom plaćanju u Fini, za uplate do deset tisuća eura ne plaća se naknada, a za uplate iznad tog iznosa zaračunava se jedinstvena naknada prema Fininom cjeniku.

Kamata će se isplaćivati jednom godišnje, a dospijeva na godišnjicu datuma izdanja, odnosno 12. srpnja 2025. godine, drugu godišnjicu, 12. srpnja 2026., te na datum dospijeća obveznice, 12. srpnja 2027. godine, kada će biti isplaćena i glavnica.

14 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari