Više od 560.000 potrošača ugovorilo dopušteno prekoračenje po tekućem računu

HNB
Hrvatska narodna banka; Foto: Božidar Bengez/HNB

Do kraja ožujka 2024. godine, od ukupno 1,7 milijuna potrošača koji su dobili ponude banaka, nešto više od 560.000 se odazvalo pozivu i ugovorilo dopušteno prekoračenje po tekućem računu, izvijestila je Hrvatska narodna banka (HNB).

Iz HNB-a podsjećaju da su s Vladom i 13 poslovnih banaka u srpnju 2022. godine potpisali Memorandum o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu, kojem je cilj bio unapređenje položaja potrošača koji koriste prekoračenja po tekućem računu tako da se omogući prelazak s masovno korištenog skupljeg i po uvjetima nepovoljnijeg prešutnog prekoračenja na povoljnije dopušteno prekoračenje.

U tu svrhu su banke, potpisnice memoranduma, već u rujnu 2022. godine snizile kamatne stope po odobrenim prešutnim prekoračenjima kako bi se uskladile s ograničenjem efektivne kamatne stope na dopuštena prekoračenja, dok su u lipnju 2023. prošle godine potrošačima koji su imali odobrena prešutna prekoračenja poslale ponudu za ugovaranje dopuštenog prekoračenja, u istom iznosu u kojem im je odobreno postojeće prešutno prekoračenje.

Iz HNB-a napominju da si ugovaranjem dopuštenog prekoračenja potrošači osiguravaju bolju zaštitu u smislu ograničenja kamatne stope, cjelovitog informiranja o uvjetima korištenja te osigurane postupne otplate u slučaju smanjenja ili ukidanja prekoračenja. Dodaju da ovakva prava nisu zakonski zajamčena za prešutna prekoračenja, prenosi Hina.

Stoga, onim građanima koji koriste prekoračenje po tekućem računu za svoje redovne ili povremene financijske potrebe je u interesu ugovoriti dopušteno prekoračenje umjesto prešutnog, naveli su iz HNB-a.

S obzirom na to da ugovaranje dopuštenog prekoračenja zahtjeva sklapanje ugovora, što uključuje i potpisivanje odgovarajućeg dokumenta, banke s najvećim brojem klijenata su omogućile da se ugovor o dopuštenom prekoračenju sklopi digitalnim putem, korištenjem mobilnog ili internetskog bankarstva. U tim bankama je otprilike trećina potrošača iskoristila mogućnost digitalnog ugovaranja, bez dolaska u poslovnicu, priopćeno je.

U skladu s odredbama memoranduma, napominju iz HNB-a, banke su definirale i rok važenja ponude za ugovaranje dopuštenog prekoračenja te u većini banaka taj rok ističe 30. lipnja ove godine, dok je u dvije banke taj rok već istekao. Nakon isteka roka važenja ponude, onim potrošačima koji ne ugovore dopušteno prekoračenje, banke će ukinuti odobreno prešutno prekoračenje. Ako je potrošač prethodno iskoristio dio ili cijelo odobreno prešutno prekoračenje, banke će za iskorišteni iznos omogućiti postupnu otplatu na 12 mjeseci.

Ako i nakon toga banke odluče odobravati prešutna prekoračenja, moći će ih odobravati maksimalno do iznosa jedne plaće ili mirovine te po kamatnoj stopi koja može biti viša od one za dopuštena prekoračenja jer se na prešutna prekoračenja više neće primjenjivati ograničenje efektivne kamatne stope.

Potrošači će i dalje moći ugovoriti dopušteno prekoračenje, tako da podnesu zahtjev, prema vlastitim potrebama za financijskim sredstvima, a banke će te zahtjeve obrađivati u skladu s poslovnom politikom, priopćio je HNB.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari