HNB izvijestio o snažnom rastu kredita kućanstvima u 2023.

financije. hr
Hrvatska narodna banka, Zagreb / Foto: Financije.hr / Lejla Barić

U prošloj godini najviše su se povećali krediti kućanstvima, a primjetan je i pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita, priopćili su iz Hrvatske narodne banke (HNB).

Istaknuli su da se u 2023. nastavio trend smanjivanja broja kreditnih institucija pripajanjem Nove hrvatske banke Hrvatskoj poštanskoj banci, pa je na kraju godine u Republici Hrvatskoj poslovalo 20 kreditnih institucija.

Njihova imovina povećala se za 3,5 posto, na rekordnih 78,6 milijardi eura, a iz HNB-a kažu da je izvor rasta uglavnom bilo povećanje primljenih depozita. Na osnovu toga povećanja i blagog restrukturiranja imovine, najviše su porasli krediti i predujmovi.

Prema HNB-u, kvaliteta imovine mjerena udjelom neprihodonosnih kredita, odnosno NPL-ova, nastavila se poboljšavati. Njihov iznos je smanjen, a njihov udio u ukupnim kreditima pao je na 2,6 posto. Pritom, naglasili su iz banke, najveći utjecaj na poboljšanje kvalitete imovine i dalje ima poboljšavanje kvalitete kredita nefinancijskim društvima.

“Suprotno višegodišnjem trendu pada udjela NPL-ova, udio kredita koje karakterizira znatno povećanje kreditnog rizika, iako još nisu u statusu neispunjenja, nastavio je oscilirati i porastao je na 15,6 posto. Na to je jednako utjecao porast kredita kućanstvima i nefinancijskim društvima”, piše u priopćenju.

Iako se stopa ukupnoga kapitala smanjila s 24,8 posto na 23,6 posto, pokazatelji kapitaliziranosti bankarskog sustava na visokim su razinama.

Na smanjenje stope ukupnog kapitala najviše je utjecala isplata dividendi iz zadržane dobiti, a u manjoj mjeri i blago povećanje izloženosti rizicima na osnovi kreditne aktivnosti.

“Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici informiran o tekućim gospodarskim, monetarnim i financijskim kretanjima u europodručju i Hrvatskoj”, naveli su iz HNB-a i dodali da je na sjednici donesena odluka o izdavanju zlatne i srebrne numizmatičke kovanice povodom 150. obljetnica rođenja Ivane Brlić-Mažuranić.

4 Odgovora

  1. Digle se place pa onda i kreditna sposobnost.. samo da se ne zaigraju pa se poveca broj blokiranih

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari