Većina tvrtki u Hrvatskoj zadovoljna gospodarskom situacijom

Hina/ Lana Slivar Dominić
Konferencija za medije Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore; Nicolas Baron Adamovich, Stefanie Ziska, Marjan Vučak, Foto: Hina/ Lana Slivar Dominić

Više od pola ispitanika, njih 53 posto, trenutačnu gospodarsku situaciju u Hrvatskoj ocjenjuje zadovoljavajućom, a njih 29 posto dobrom pri čemu su ti rezultati iznad prosjeka srednje i istočne Europe, istaknuto je na predstavljanju istraživanja Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore. Da je situacija loša, smatra 18 posto anketiranih.

Njemačke vanjskotrgovinske komore od 2006. godine među svojim članovima provode istraživanja gospodarske i investicijske klime u zemljama srednje i istočne Europe, a u ovogodišnjem istraživanju za Hrvatsku, 19. po redu, sudjelovalo je 118 poduzeća.

Hrvatska je prema tom istraživanju među 16 zemalja regije drugu godinu zaredom na petom mjestu prema atraktivnosti za investitore. Ispred nje su Poljska, Estonija, Litva i Bugarska.

“Zadovoljstvo poslovanjem premašuje 80 posto. Hrvatska je time iznad prosjeka srednje i istočne Europe”, istaknuo je na konferenciji za medije predsjednik Komore i izvršni direktor Megglea za jugoistočnu Europu Marjan Vučak.

U istraživanjima u 16 zemalja sudjelovala su 1.533 poduzeća, pa kada se gleda prosjek za srednju i istočnu Europu, 18 posto situaciju vidi dobrom, 56 posto zadovoljavajućom, a 26 posto lošom, prenosi Hina.

Kada uspoređuju ovu godinu s prethodnom, 32 posto ispitanika u Hrvatskoj smatra da će poslovna situacija u 2024. biti bolja, 48 posto da će ostati nepromijenjena, a 20 posto da će biti lošija. Prosjek za zemlje srednje i istočne Europe govori da 23 posto poduzeća procjenjuje kako će ova godina biti uspješnija no prošla, 46 posto da će situacija ostati nepromijenjena, a 31 posto da će biti lošija.

Hina/ Lana Slivar Dominić
Konferencija za medije Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, Foto: Hina/ Lana Slivar Dominić

Iz Komore su istaknuli da istraživanje pokazuje daljnji napredak hrvatskog gospodarstva, o čemu između ostalog svjedoči i podatak da bi 88 posto poduzeća bilo spremno ponovno ulagati u Hrvatsku, što je sedam postotnih bodova više u odnosu na prošlogodišnje istraživanje. Primjerice, 2019. godine to je iznosilo tek 59 posto, napomenuo je čelnik Komore.

Kada je riječ o vlastitoj poslovnoj situaciji, 54 posto anketiranih smatra da je ona dobra, 41 posto zadovoljavajuća, a pet posto loša, što je također bolje nego u zemljama srednje i istočne Europe, gdje je stanje kao loše označilo devet posto ispitanika. Vučak je rekao i da o članstvima u Schengenu i eurozoni ne treba trošiti previše riječi, jer su koristi evidentne, o čemu svjedoče i pozitivne impresije 82 posto poduzeća kada je riječ o Schengenu, a 77 posto po pitanju eurozone.

Po pitanju pozitivnih aspekata poslovanja u Hrvatskoj, pokazalo je istraživanje, na prvo mjestu je članstvo u EU-u. Slijede komunikacijski sustavi, opskrba energijom, prometna infrastruktura te kvaliteta i dostupnost lokalnih dobavljača. Kao negativni aspekti uvjeta poslovanja apostrofirani su nedovoljna borba protiv korupcije, nedovoljno učinkovita javna administracija, netransparentnost javnih natječaja, porezni sustav te nedostupnost kvalificiranih radnika.

Predstavljanju istraživanja su nazočili i direktorica Komore Stefanie Ziska te član njene uprave i predsjednik zaklade Znanje na djelu Nicolas Baron Adamovich, koji je istaknuo da manjak stručne radne snage kao trenutačni najveći rizik za poslovanje smatra 48 posto anketiranih dok je na drugom mjestu, s 43 posto, cijena rada.

Kao odgovor na izazove, 56 posto poduzeća je na prvo mjesto stavilo proširenje i intenziviranje internih obrazovnih kapaciteta, a na nedostatak kvalificirane radne snage odgovaraju i podizanjem plaća te intenziviranjem automatizacije i digitalizacije.

Od 25 pokazatelja poslovnog okruženja, pri čemu su ocijenjeni od jedan do šest, a najviša ocjena predstavlja i najvišu razinu nezadovoljstva, Hrvatska je dobila prosječnu ocjenu 3,06. Lani je to iznosilo 3,16, tako da je stanje blago poboljšano, izvijestio je Adamovich.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari