Varaždinski trgovački lanac kažnjen ‘zbog nametanja nepoštenih trgovačkih praksi’

Pixabay.com
Trgovina, ilustracija Foto: Pixabay.com

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je zbog ‘teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi’ u lancu opskrbe hranom (ZNTP), kaznila TP VARAŽDIN d.o.o., Varaždin (TP VARAŽDIN d.o.o.) s 30.000,00 eura.

Iz agencije su priopćili kako je AZTN prethodno pokrenuo upravni postupak po službenoj dužnosti protiv kupca TP VARAŽDIN d.o.o., radi utvrđivanja je li taj trgovac iskorištavanjem značajne pregovaračke snage nametao nepoštenu trgovačku praksu svojim dobavljačima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

„Nakon provedenog upravnog postupka, AZTN je utvrdio da je TP VARAŽDIN d.o.o. iskoristio značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštene trgovačke prakse u smislu ZNTP-a trima dobavljačima.“, navedeno je u zaključku o kazni.

Naime utvrđeno je da je TP VARAŽDIN d.o.o. u razdoblju od 4. studenoga 2021. do 15. prosinca 2022. izvršavao plaćanja dobavljačima u rokovima duljim od 60 dana od datuma zaprimanja računa za poljoprivredne i prehrambene proizvode koji se ne smatraju pokvarljivim u smislu Zakona, odnosno duljem od 30 dana od datuma zaprimanja računa za pokvarljive poljoprivredne i prehrambene proizvode koji su predmet isporuke.

Ne postoji mogućnost žalbe

„AZTN je izrečenu novčanu kaznu u iznosu od 30.000,00 eura utvrdio uzimajući u obzir težinu, opseg, vrijeme trajanja i posljedice povrede za dobavljače, kao i više olakotnih okolnosti. AZTN smatra da je s ovako izrečenom novčanom kaznom ostvaren cilj njezina izricanja u smislu odvraćanja od povreda ZNTP-a, ne samo u odnosu na TP VARAŽDIN d.o.o. već i u odnosu na ostale adresate ZNTP-a.“, poručili su iz agencije.

Na ovo rješenje, napisano na 38 stranica, ne postoji mogućnost žalbe, ali nezadovoljna strana može tužbom u roku od 30 dana pokrenuti upravni spor.

Cjeloviti tekst rješenja bez poslovnih tajni objavljen je na mrežnoj stranici AZTN-a, na poveznici.

TP VARAŽDIN d.o.o.

Optujska ulica 26, 42000, Varaždin, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
48.709.959,26 (2022.)
Broj zaposlenih:
480 (2022.)

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari