Ukupni promet industrije porastao za 6,4 posto u travnju

Freepik.com/fxquadro
Proizvodnja, ilustracija, Foto: Freepik.com/fxquadro

U travnju 2024. ukupni promet industrije porastao je za 6,4 posto na godišnjoj razini, a na mjesečnoj razini bio je veći za 0,5 posto, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u travnju je, u odnosu na isti mjesec lani, na domaćem tržištu porastao za 7,5 posto, dok je na stranom porastao za 10,1 posto.

Statističari navode da je u odnosu na mjesec prije, promet na domaćem tržištu bio je veći za 1,7 posto, a na stranom za 0,4 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, prodaja intermedijarnih proizvoda, u travnju 2024. u odnosu na ožujak iste godine, porasla je za 3,8 posto, dok je prodaja kapitalnih proizvoda bila veća za 1,5, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,2 posto.

S druge strane, prodaja energije pala je za 36,9 posto, a prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju ostala je na istoj razini.

Na godišnjoj razini, najviše je porasla prodaja intermedijarnih proizvoda i to za 9,4 posto. Prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju bila je veća za osam posto, a kapitalnih proizvoda za 5,6 posto.

Istodobno, prodaja energije pala je za 13,1 posto, a smanjila se i prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 6,3 posto.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari