Promet industrije u siječnju pao za 7,5 posto na mjesečnoj razini

Freepik.com
Industrija, ilustracija Foto: Freepik.com

U siječnju 2024. ukupan promet industrije u Hrvatskoj pao je za 7,5 posto na mjesečnoj razini, a na godišnjoj razini porastao je za 0,3 posto, podaci su to Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Na domaćem tržištu promet industrije pao je za 4,6 posto, a na stranom za 2,7 posto u siječnju ove godine u odnosu na prosinac lani.

U odnosu na siječanj 2023. godine promet industrije porastao je na domaćem tržištu za sedam posto, a na stranom za pet posto.

Na mjesečnoj razini najviše je pala ukupna prodaja energije i to za 26,2 posto. Prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju bila je manja za 17 posto, kapitalnih proizvoda za 7,2 posto i intermedijarnih proizvoda za 2,8 posto.

S druge strane, ukupna prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju bila je veća za jedan posto u siječnju 2024. u usporedbi s prosincem 2023. godine.

Na godišnjoj razini najviše je porasla ukupna prodaja kapitalnih proizvoda i to za osam posto, a nakon nje su netrajni proizvodi za široku potrošnju s rastom prodaje od 6,3 posto.

U siječnju 2024. u usporedbi sa siječnjem 2023. godine najviše je pala ukupna prodaja energije, za 31,5 posto.

Na drugom mjestu su trajni proizvodi za široku potrošnju s padom od 12,9 posto i intermedijarni proizvodi s 1,7 posto.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari