Ukupan promet industrije u srpnju manji za 4,1 posto na mjesečnoj razini

Pixabay.com
Industrija, ilustracija Foto: Pixabay.com

U srpnju 2023. godine u Hrvatskoj je pao ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije za 4,1 posto u usporedbi s lipnjem iste godine, podaci su to koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS). Istodobno je na domaćem tržištu pao za 10,1 posto, a na stranom za 2,7 posto.

Kada se usporedi sa srpnjem prošle godine, ukupan kalendarski prilagođen promet industrije pao je za 1,9 posto. U istom razdoblju je na domaćem tržištu pao za 1,8 posto, a na stranom tržištu za šest posto.

U prvom slučaju se radi o podacima koji se uspoređuju s podacima od prethodnog mjeseca i zato se zovu sezonski i kalendarski, a drugi su kalendarski prilagođeni podaci jer se uspoređuju s informacijama od istog mjeseca prethodne godine.

Glavne industrijske grupacije prema ekonomskoj namjeni, 2009. (GIG 2009.) temelje se na Statističkoj klasifikaciji ekonomskih djelatnosti u Europskoj zajednici. DZS je prema tome objavio mjesečnu usporedbu sezonski i kalendarski prilagođenih indeksa te godišnju usporedbu kalendarski prilagođenih indeksa.

Prema tome, u srpnju 2023. u usporedbi s lipnjem iste godine smanjila se ukupna prodaja Trajnih proizvoda za široku potrošnju za 19 posto.

Ukupna prodaja Energije bila je manja za 13,9 posto, Kapitalnih proizvoda za 13,1 posto, Intermedijarnih proizvoda za 5,5 posto te Netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,6 posto.

Kod kalendarski prilagođenih indeksa, u srpnju 2023. u usporedbi s istim razdobljem 2022. godine, Energija je manja za 40,9 posto, Trajni proizvodi za široku potrošnju za 25,1 posto i Intermedijarni proizvodi za 1,5 posto, a Kapitalni proizvodi veći su za 14,1 posto i Netrajni proizvodi za široku potrošnju za 1,6 posto.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari