Promet industrije u veljači 2024. pao za 0,4 posto mjesečnoj razini

Pixabay.com
Proizvođačke cijene industrije, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

U veljači 2024. je u Hrvatskoj ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije pao za 0,4 posto na mjesečnoj razini, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Istodobno, na domaćem tržištu je pao za 5,6 posto, a na stranom je porastao za 0,6 posto.

U usporedbi s veljačom prošle godine, ukupni kalendarski prilagođen promet industrije porastao je za 2,7 posto u drugom mjesecu 2024. U istom razdoblju porastao je za 2,5 posto na domaćem tržištu, a na stranom za 3,7 posto.

Ukupna prodaja kapitalnih proizvoda bila je manja za 16,4 posto u veljači u usporedbi sa siječnjem 2024. Pala je i ukupna prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju i to za 4,8 posto.

S druge strane, ukupna prodaja energije bila je veća za 14,9 posto, a intermedijarnih proizvoda za 7,5 posto, dok je prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju bila veća za 4,2 posto.

Na godišnjoj razini najviše je porasla ukupna prodaja energije, za 18 posto. Prodaja intermedijarnih proizvoda bila je veća za 8,5 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,9 posto.

Prema statističkim podacima, ukupna prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju pala je za 8,2 posto, a kapitalnih proizvoda za 8,1 posto u veljači 2024. u usporedbi s istim mjesecom lani.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari