DZS: Ukupan promet industrije porastao je u studenom 2023. za 3,1 posto

Freepik.com
Industrija, ilustracija Foto: Freepik.com

U studenom 2023. ukupan sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u Hrvatskoj porastao je za 3,1 posto u usporedbi s listopadom, i za 6,1 posto u usporedbi sa studenim 2022. godine, podaci su to Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ako usporedimo tržišta, promet industrije u studenom u odnosu na listopad lani, na domaćem tržištu porastao je za 2,2 posto, a na stranom za tri posto. Na godišnjoj razini, na domaćem tržištu porastao je za 8,4 posto, a na stranom tržištu za 6,8 posto.

Na mjesečnoj razini, u studenom prošle godine ukupna prodaja energije bila je veća za 22,2 posto. Istodobno, ukupna prodaja proizvoda za široku potrošnju bila je veća za 2,1 posto, kapitalnih proizvoda za dva posto, a intermedijarnih proizvoda za 1,8 posto.

Prema DZS-u, ukupna prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju smanjila se za 4,7 posto u studenom 2023. u usporedbi s listopadom iste godine.

Na godišnjoj razini, u studenome 2023. u usporedbi sa studenim 2022., ukupna prodaja energije bila je veća za 35,7 posto. Ukupna prodaja kapitalnih proizvoda povećala se za 16,8 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 8,5 posto, a intermedijarnih proizvoda za 1,4 posto. U istom razdoblju ukupna prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju smanjila se za 1,2 posto.

Ukupan kalendarski prilagođen promet industrije u prvih 11 mjeseci prošle godine porastao je za 3,1 posto u usporedbi s istim razdobljem u 2022. godini.

6 Odgovora

  1. Malo da se nadovezem i napisem opet. Ne znam kako stojimo s prodajom energije, ne vjerujem da je tu rast toliki kako pise u ovom clanku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari