Ukupni promet industrije u godinu dana manji za 2,7 posto

Pixabay.com
Industrija, ilustracija Foto: Pixabay.com

Ukupni promet industrije u kolovozu je porastao za 0,4 posto u odnosu na srpanj, a u usporedbi s istim mjesecom prošle godine manji je za 2,7 posto, pokazuju u četvrtak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Pritom je na domaćem tržištu, ako ga poredimo s prethodnim mjesecom, porastao za 0,3 posto, dok je na nedomaćem veći za 1,8 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u kolovozu je na mjesečnoj razini ukupna prodaja energije veća za 18,7 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 9,1 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za dva posto.

Ukupna prodaja kapitalnih proizvoda, pak, manja je za 3,2, a intermedijarnih proizvoda za 2,6 posto.

Isti podaci pokazuju i da je u kolovozu u usporedbi s osmim mjesecom 2022. godine prodaja energije bila manja za 34,3 posto i intermedijarnih proizvoda za 4,9 posto.

Prodaja kapitalnih proizvoda narasla je za 10,7 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 9,8 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,9 posto.

Statistika prema kalendarski prilagođenim indeksima pokazuje da je u prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani ukupan promet industrije porastao za 3,4 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari