Udruga poduzetnika upozorava – trgovine registriraju djelatnosti kojima se ne bave

Foto: Emre Can Acer/Pexels

HUP udruga malih i srednjih poduzetnika detektirala je niz nelogičnosti koje donosi nedavna odluka Ustavnog suda o zabrani rada nedjeljom, ukazujući da veliki broj izuzeća od zabrane rada nedjeljom potiče stvaranje novih formata.

Ovakvo rješenje, ističu u priopćenju, uzrokuje da se brojne trgovine registriraju za djelatnosti kojima se inače ne bave, kako bi mogle prodavati proizvode za koje su se registrirali.

Ako se i tolerira situacija brojnih iznimaka, navode, onda bi među izuzetke trebalo uključiti i male trgovine, posebno one vezane uz turizam.

“Među argumentima kod donošenja odluke Ustavnog suda istaknuto je kako se dobrim planiranjem namirnice mogu kupiti dan ranije, no otvara se pitanje zašto se na isti način ne tretiraju i druga dobra. Također, navedena je briga o balansu između privatnog i poslovnog života, dok u drugim objektima nedjeljom normalno rade zaposlenici, a trenutno zbog pritiska i tri puta više njih nego inače. Nedjeljom se, naime, radi u brojnim djelatnostima kao što su kafići, restorani, hoteli, benzinske pumpe i kladionice”, navodi se u priopćenju udruge.

Ocjenjuju i članovi Zakona o trgovini, koji propisuju kako će trgovine moći raditi samo 16 nedjelja od mogućih 52, u zemlji u kojoj turizam donosi oko 25 posto BDP-a, poništava sve napore o cjelogodišnjem turizmu, ali i direktno utječe na održivost malih trgovina koji ovise o turizmu.

Odlukom su obuhvaćene i trgovine u ruralnim sredinama gdje su mali dućani često jedine dostupne trgovine te ne postoji mogućnost prelijevanja na druge trgovine, ističu iz udruge.

“Kako bi se osigurala održivost svih gospodarskih subjekata u promijenjenim uvjetima poslovanja potrebno je provesti stručnu i pažljivu reviziju trenutnog zakonodavnog okvira. Da bi se ovo pitanje riješilo odgovorno i primjereno, HUP Udruga malih i srednjih poduzetnika ističe nužnost pokretanja izrade zakona na način da se rad nedjeljom definira Zakonom o radu, gdje i pripada”, istaknuo je Petar Šimić, predsjednik HUP Udruge malih i srednjih poduzetnika.

Novim zakonskim rješenjem, smatraju, trebalo bi dati mogućnost poduzetnicima da sami odaberu hoće li raditi nedjeljom, ali i osnažiti državne institucije i inspekcije kako bi imale kapaciteta za provedbe kontrole i primjerenog kažnjavanja zloupotrebe obveze većeg plaćanja za takav rad.

Na taj način radnici bi mogli sami birati poslodavca shodno tome je li odabrao raditi nedjeljom ili ne.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari