UAB BITmarkets i XF24 u Hrvatskoj djeluju nezakonito

Freepik.com
Nezakonito poslovanje društava, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Društava UAB BITmarkets i XF24 u Hrvatskoj djeluju nedopušteno, bez odobrenja i notifikacije, upozorila je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA).

UAB Bitmarkets, društvo koje se u Hrvatskoj oglašava u medijima i na društvenim mrežama, potiče potencijalne ulagatelje na sudjelovanje u trgovanju virtualnim imovinom.

Predstavnici tog društva nagovaraju građane na upotrebu njihove trgovačke platforme te na kupnju njihovog tokena BTMT – Bitmarkets. Iako je registrirano u Litvi, društvo nije dobilo odobrenje za poslovanje u Hrvatskoj u skladu s hrvatskim propisima, a nije se ni prijavilo HANFA-i za rad na području Republike Hrvatske u skladu s nadležnim propisima i unatoč našim upozorenjima. Stoga se njegovo poslovanje smatra nezakonitim“, priopćeno je iz HANFA-e.

Društvo XF24, koje malim ulagačima u Hrvatskoj putem telefona nudi ulaganje u ugovore za razlike, takozvane CFD-ove, povezane s robom poput zlata, nafte, dionica ili kriptovaluta, također ne posluje u skladu sa zakonom.

Iako njegovi predstavnici tvrde da imaju sjedište u Tallinnu i predstavljaju se kao analitičari, ovo društvo nije registrirano u Hrvatskoj i ne nalazi se na HANFA-inu popisu notificiranih društava za pružanje usluga na području Hrvatske. S obzirom na to da je riječ o uslugama koje su regulirane Direktivom o tržištu financijskih instrumenata (MiFiD), to je društvo, u skladu s odredbama Zakona o tržištu kapitala, bilo dužno notificirati se kod HANFA-e, ali to nije učinilo“, navode iz HANFA-e.

Agencija nema dodatnih informacija o poslovanju spomenutih društava te stoga ne može jamčiti zaštitu prava i interesa ulagatelja koji se odluče na poslovnu suradnju s njima. Potencijalnim ulagačima s područja Hrvatske preporučuju na oprez prilikom razmatranja bilo kakvih poslovnih aranžmana s navedenim društvima.

Ulagatelje potičemo da prije ulaska u poslovni odnos s bilo kojim društvom provjere ima li to društvo potrebna odobrenja te je li notificirano za pružanje usluga na području Republike Hrvatske“, kažu u HANFA-i.

Registri društava koja imaju odobrenje HANFA-e za pružanje investicijskih usluga i obavljanje investicijskih aktivnosti, kao i popis notificiranih pružatelja financijskih usluga iz drugih država članica Europske unije za izravno pružanje usluga na području Hrvatske, dostupni su na internetskim stranicama HANFA-e.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari