HANFA: Ukupna izloženost sektora financijskih usluga sistemskim rizicima blago smanjena

Freepik.com
Inflacija, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Ukupna izloženost sektora financijskih usluga sistemskim rizicima blago se smanjila tijekom 2023. godine, no i dalje je pozicionirana u zoni povišenih rizika. Usporavanje inflacije, prisutan gospodarski rast i zadržavanje povoljnih obilježja na tržištu rada pridonijeli su smanjenju sistemskih rizika u makroekonomskom okružju, priopćeno je iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA).

„Jasne namjere središnjih banaka u zauzdavanju inflacije te normalizacija inflacijskih pritisaka smanjili su i kolebljivost na globalnim financijskim tržištima, koju su ipak obilježili i povremeni skokovi izazvani različitim financijskim i geopolitičkim šokovima. Snažan rast cijena gotovo svih klasa financijske imovine odrazio se na poslovanje sektora financijskih usluga, prije svega mirovinskih fondova, koji su ostvarili rast vrijednosti udjela u svim kategorijama nadoknađujući široko prisutan pad iz 2022. godine“, navodi se u HANFA-inoj publikaciji „Financijska stabilnost“.

Tržišni uvjeti povoljno su utjecali i na prinose fondovske industrije i profitabilnost društava za osiguranje, koja se vraća na uobičajene razine, ocjenjuje se u publikaciji. Društva za osiguranje nastavila su u 2023. bilježiti i rast ukupnog premijskog prihoda, uz sve izraženije razlike u trendovima između segmenata životnog osiguranja, koje bilježi pad naplaćene premije, i neživotnog osiguranja, koje bilježi njezin rast.

Sistemski rizici povezani s klimatskim promjenama sve su izraženiji dugoročni izvor rizika za financijski sustav. Oni podrazumijevaju više različitih oblika rizika poput fizičkih rizika, izazvanih ekstremnim vremenskim događajima, te tranzicijskih rizika, koji nastaju zbog prelaska na niskougljično gospodarstvo. Iako klimatske promjene predstavljaju sistemski rizik za financijski sustav, on može igrati ključnu ulogu pri zelenoj tranziciji gospodarstva te značajno doprinijeti ublažavanju posljedica klimatske tranzicije”, navodi se u ovom dokumentu.

Važnost zelenog i održivog financiranja na ukupnom tržištu i dalje je relativno skromna, no ubrzani razvoj održive regulacije i svijesti o važnosti pravovremenog adresiranja klimatskih rizika pozitivno doprinose razvoju održivih oblika ulaganja. Zelena tranzicija, uz mnogobrojne nove investicijske prilike, nosi i nove izazove koje je važno kontinuirano pratiti te pravodobno adresirati kako bi se u toj nužnoj tranziciji osigurala stabilnost financijskog sustava, priopćeno je iz HANFA-e.

Ukupna izloženost domaćih institucionalnih investitora te leasing društava klimatskim rizicima krajem rujna 2023. bila je na umjerenim razinama uz vrlo nisku varijabilnost, promatrano između pojedinih segmenata sektora financijskih usluga.

Nešto bolje ESG ocjene imaju leasing društva i AIF-ovi u odnosu na fondove i društva za osiguranje zbog relativno niže izloženosti sektoru države, odnosno diversificiranijeg portfelja po pojedinim djelatnostima. Rezultati analiza izloženosti klimatskim rizicima visoko su ovisni o izvoru korištenih ESG ocjena pa ih je u tom kontekstu potrebno izrazito oprezno komentirati, posebice kada je riječ o razinama.

Domaći institucionalni investitori, ocjenjuje HANFA, postupno aktivno usmjeravaju svoja ulaganja prema održivim projektima.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari