U rujnu se za 12,8 posto smanjila količina električne energije raspoloživa za potrošnju

Pixabay.com
Električna energija, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je kratkoročne pokazatelje energetske statistike za rujan ove godine. Podaci su pokazali stanje električne energije, prirodnog plina i naftnih derivata.

Količina električne energije raspoloživa za potrošnju u rujnu 2023. godine iznosila je 1.445 gigavat-sati (GWh).

U usporedbi s prethodnim mjesecom smanjila se za 12,8 posto, a povećala se za 1,7 posto u usporedbi s istim mjesecom 2022. godine.

Iz DZS-a ističu da količina električne energije raspoložive za potrošnju sadržava i gubitke u električnoj mreži.

U rujnu 2023. količina prirodnog plina raspoloživoga za potrošnju iznosila je 6.698 teradžula (TJ), a zalihe su bile veće za 1.224 TJ.

U odnosu na kolovoz, količina prirodnog plina raspoloživoga za tuzemnu potrošnju smanjena je za 13,1 posto, a na godišnjoj razini je povećana za 19,1 posto.

Oko 335.000 tona naftnih derivata bilo je raspoloživo za potrošnju u rujnu ove godine, dok su se zalihe smanjile za 13.000 tona.

Prema statističkim podacima, u odnosu na kolovoz 2023. godine, količina naftnih derivata raspoloživih za tuzemnu potrošnju smanjila se za devet posto, a manja je i za dva posto u odnosu na isti mjesec lani.

Količina raspoloživa za potrošnju kod plina i naftnih derivata sadržava i količine energenata koje mogu završiti na skladištu kod finalnih potrošača ili u maloprodaji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari