U prvih 10 mjeseci izvoz hrvatske robe smanjen za 4,1 posto

Pixabay.com
Uvoz/izvoz, ilustracija Foto: Pixabay.com

Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih deset mjeseci ove godine iznosila je 19 milijardi eura, što je 4,1 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani, dok je uvoz iznosio 32,2 milijarde eura ili 4,8 posto manje, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku objavljeni u petak.

Vanjskotrgovinski deficit tako je u prvih deset mjeseci dosegnuo 14,2 milijardi eura, a pokrivenost uvoza izvozom 57,3 posto.

U isto vrijeme prošle godine pokrivenost je iznosila 56,9 posto.

Po prvim podacima DZS-a, u članice EU u prvih deset mjeseci izvezeno je roba u vrijednosti 12,97 milijardi eura ili 4,7 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. 

Vrijednost uvezene robe iz članica EU, pak, porasla je za 3,4 posto, na 25,3 milijarde eura.

Kod izvoza u zemlje koje nisu članice EU zabilježen je pad za 2,8 posto, na 6,1 milijardu eura, uz istodobni pad robnog uvoza iz istih zemalja za 24 posto, na 7,9 milijardi eura.

DZS je u petak objavio i korigirane podatke o robnoj razmjeni za prvih devet mjeseci ove godine koji pokazuju da je izvoz u tom razdoblju smanjen četiri posto, na 17 milijardi eura, dok je uvoz pao za 4,1 posto, na 29,9 milijardi eura.

Po novim podacima, vanjskotrgovinski deficit u tom je razdoblju iznosio 12,9 milijardi eura, a pokrivenost uvoza izvozom bila je 56,8 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari