Industrijskim proizvođačkim tvrtkama u Hrvatskoj prijeti pad robnog izvoza do 10 posto

Foto: Pexels.com

Na tragu slabosti njemačkog gospodarstva, u drugoj polovici 2023. očekuje se ubrzanje pada industrijske proizvodnje u Hrvatskoj te robnog izvoza, a industrijske proizvođačke tvrtke u Hrvatskoj u ovoj godini bi mogle zabilježiti pad robnog izvoza i do deset posto, istaknuto je u HUP-ovom Fokusu tjedna.

Kako se podsjeća u najnovijoj publikaciji koju je napisao glavni ekonomist Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Hrvoje Stojić, njemački BDP je očekivano, u trećem kvartalu pao po stopi od 0,1 posto kvartalno, a po sličnoj stopi smanjena je i osobna potrošnja njemačkih građana.

Ocjenjuje da će njemačka ekonomija pod teretom snažnog pogoršanja uvjeta financiranja dodatno pasti i u četvrtom ovogodišnjem kvartalu.

“To nimalo ne čudi s obzirom na to da je tijekom posljednjih 50 godina u Njemačkoj svaki ciklus rasta kamatnih stopa redovito vodio u recesiju, uz prosječni odmak od tri kvartala od početka podizanja ključnih kamata do početka recesije”, napominje Stojić u dijelu publikacije u kojem analizira posljedice pada BDP-a u Njemačkoj po hrvatski robni izvoz.

Prerađivačka industrija, navodi, sve više posrće pod teretom slabe globalne potražnje i narušene konkurentnosti, zbog skupljeg ugovaranja ključnih energenata kao i rasta eura na štetu konkurentnosti poduzeća.

Nedavni kolaps novih narudžbi također sugerira snažan pad građevinskih aktivnosti, a ne očekuje se ni oporavak osobne potrošnje.

“Zahvaljujući svemu tome, u drugoj polovici godine očekujemo određeno ubrzanje pada industrijske proizvodnje u Hrvatskoj te robnog izvoza. Iz toga proizlazi da bi industrijske proizvođačke tvrtke u Hrvatskoj mogle zabilježiti pad robnog izvoza i do deset posto”, smatra Stojić.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari