Uvoz i izvoz robe u EU smanjuje se već treće tromjesečje

Pixabay.com
Uvoz i izvoz, ilustracija Foto: Pixabay.com

U trećem tromjesečju ove godine, prema podacima Eurostata, smanjio se uvoz i izvoz robe u EU. Izvoz se smanjuje već treće tromjesečje zaredom, a uvoz četvrto.

U usporedbi s prethodnim tromjesečjem, uvoz EU-a u trećem tromjesečju 2023. smanjio se za 4,6 posto, a izvoz za 1,2 posto, što je dovelo do suficita u trgovinskoj bilanci EU-a od oko 18 milijardi eura. Posljednji put višak je zabilježen u trećem tromjesečju 2021. godine i to 6,9 milijardi eura.

Uvoz ostalih industrijskih proizvoda bio je manji za 6,6 milijardi eura, u usporedbi s drugim tromjesečjem 2023., uvoz strojeva i vozila za 6,2 milijarde eura te energije za 4,7 milijardi eura.

Izvoz strojeva i vozila je bio manji za 6,9 milijardi eura, dok je izvoz ostale industrijske robe bio manji za 2,7 milijardi eura. No, izvozi energije i kemikalija su porasli za 3,4 milijarde eura odnosno za 3,2 milijarde eura.

Prema Eurostatu, u trećem tromjesečju ove godine EU je imala trgovinski suficit od 15,6 milijardi eura za hranu, piće i duhan, 50,4 milijarde eura za kemikalije te 49,6 milijardi eura za strojeve i vozila. Kumulirana vrijednost tih viškova premašila je kumuliranu vrijednost deficita zabilježenih za ostale sektore.

U sektoru energije zabilježen je deficit od 93,9 milijardi eura, u sektoru sirovina bio je 5,9 milijardi eura, a deficit od 1,8 milijardi eura imala je ostala industrijska roba.

Od trećeg tromjesečja 2022. trgovinski deficit u energetskom sektoru u stalnom je padu. Smanjio se s rekordnih 193,8 milijardi eura na 93,9 milijardi eura u trećem tromjesečju 2023. Pad cijena energenata bio je glavni razlog za pad trgovinskog deficita u energetskom sektoru.

No, između četvrtog tromjesečja 2021. i prvog tromjesečja ove godine dogodilo se suprotno kada su rastuće cijene uzrokovale veliki trgovinski deficit za energiju koji je nadmašio viškove u drugim grupama proizvoda.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari