U BiH se otvara veliki rudnik zlata u koji je uloženo više od 200 milijuna eura

Pexels.com
Rudarski kop, Foto: Tom Fisk/Pexels.com

Potkraj siječnja u Varešu u središnjoj Bosni počinje iskapanje rudače koja bi mogla sadržavati zlato, u okviru projekta u koji je uloženo više od 200 milijuna eura.

“Ono što ovdje gradimo je nešto najmodernije na svijetu. Krećemo s proizvodnjom prve količine rude 24. siječnja i svakim danom ćemo povećavati količinu dok ne dođemo do 65 tona mjesečno, što očekujemo da će se dogoditi u srpnju ove godine”, kazao je Paul Cronin, direktor tvrtke Adriatic Metals BH, za sarajevsko “Oslobođenje”, a prenosi Hina.

Ta je tvrtka ranije dobila koncesiju za istraživanje i eksploataciju rudnog bogatstva u okolici Vareša, mjesta koje je bilo poznato po najvećem rudniku željezne rudače na cijelom Balkanu.

U vrijeme SFRJ godišnje se iz rudnika u okolici Vareša iskapalo i do tri milijuna tona rudače koja je kao sirovina prerađivana u lokalnoj, ali i u željezari Zenica.

Istraživanja koje je provela spomenuta tvrtka potvrdila su kako postoje tragovi zlata, srebra, olova, cinka, barita i bakra.

U samom rudniku bit će zaposleno 300 radnika, a očekuje se kako će pokretanje proizvodnje u konačnici rezultirati otvaranjem dodatnih do dvije i pol tisuće radnih mjesta u pratećim djelatnostima.

Adriatic Metals očekuju da će do 2050. godine uspjeti proizvesti i prodati samo cinka i olova u vrijednosti većoj od pet milijardi eura.

Te su sirovine dodatno dobile na vrijednosti nakon ruske agresije na Ukrajinu.

19 Odgovora

  1. Nema šta, napokon je došlo na vidjelo da je Bosna energetski i gospodarski najjača karika Europe! Ne damo te Alija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari