Trezorske zapise upisalo 2.000 više građana nego u studenom 2023.

Freepik.com
Foto: Freepik.com

U ponedjeljak je istekao rok građanima za upis trezorskih zapisa, a ponude je upisalo 38.120 ljudi, što je za 2.000 više nego u studenom prošle godine kada su prvi put ponuđeni. Za trezorce s rokom dospijeća od tri mjeseca upisalo se 8.176 građana, a za dugoročnije zapise s rokom dospijeća od godinu dana upisalo ih se 29.944.

“Ovoga puta nismo zamijetili gužve u našim poslovnicama. Građani su imali dva kanala prodaje i u poslovnicama Fine i preko platforme e-Riznica te vjerujemo da je to jedan od razloga zašto nije bilo gužve”, rekla je savjetnica Uprave Fine Gordana Soldo.

Dodala je da je najveći interes građana za upis bio u velikim gradovima kao što su Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Pula i Zadar.

Ekonomist Andrej Grubišić kazao je kako je kod ulaganja u državne vrijednosne papire povjerenje građana visoko jer rizik gotovo i ne postoji, prenosi hrt.hr. Istaknuo je da država nema konkurenciju u ubiranju svojih prihoda, barem na teritoriju RH, i može povećati bilo koji porez ako to bude potrebno kako bi namaknula sredstva za financiranje svog duga.

Upis trezorskih zapisa je financijski model kojim se financira državni dug, pri čemu se ostvaruje zarada. Kupoprodaja javnog duga znatno je olakšana uz digitalnu platformu e-Riznica, koja i dalje ostaje dostupna građanima.

“Građani i dalje mogu pregledati sve svoje upisane ponude, sve detalje o emisijama koje su bile aktualne i mogu ako su upisivali emisiju u studenom vidjeti i tu svoju ponudu”, objasnila je Soldo.

U e-Riznici svoje podatke mogu naći i građani koji su trezorske zapise upisivali u poslovnicama FINA-e. Na 10.000 upisanih trezorskih zapisa na kraći rok od tri mjeseca građani mogu ostvariti zaradu od 92 eura, a na godinu dana 350 eura.

Hrvatska je, kroz ovo izdanje, prikupila daleko veći iznos od planiranog što znači da će moći financirati sve kratkoročne obveze koje stižu na naplatu, a isto tako pomoći će u smanjivanju proračunskog deficita. Najveći gubitnici su banke s niskim kamatama koje bilježe značajniji odljeve štednje građana.

Ukupna vrijednost ponuda je za sada veća od 720 milijuna eura, ali će danas biti objavljeni potpuni podaci o tome. Zbog velikog interesa, Vlada RH je za ožujak 2024. najavila i novo izdanje narodnih obveznica.

24 Odgovora

  1. Ovo je čisto pranje novca jer te nitko ne pita od kud ti novac, a nakon isplate imaš čisti novac s potvrdom + kamata. Zašto se sad ne gleda porijeklo imovine?

    1. Nekad smo kavicu mogli popiti za 30 centi. Otkad se ide na kavicu sa kapućinom cijena duplo skočila. Neznam da li je problem kavica ili kapućino ali nešto mi tu smrdi a nije mlijeko iz kapućina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari