Zaključeno izdanje državnih trezorskih zapisa, prihvaćeno deset ponuda investicijskih ulagača

pixabay.com
Počinje novo upisivanje trezorskih zapisa, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Republika Hrvatska, zastupana po Ministarstvu financija, zaključila je izdanje Trezorskih zapisa u ukupno ostvarenom nominalnom iznosa 1,13 milijardi eura, s dospijećem 21. studenoga 2024. godine, priopćeno je iz ministarstva financija RH.

U jučerašnjem drugom krugu, namijenjenom registriranim korisnicima putem Bloomberg aukcijskog sustava, odnosno investicijskim ulagačima, zaprimljene su 22 ponude u ukupnom iznosu od 340,65 milijuna eura, u ponuđenom rasponu diskontirane cijene od 969,07 do 964,21 za jedan zapis nominalnog iznosa 1.000 eura.

U Drugom krugu upisa prihvaćeno je 10  ponuda u iznosu 124.150.000,00 eura uz ostvarenu diskontiranu cijenu 964,88 (ekvivalentno godišnjoj stopi prinosa 3,65 posto)“, priopćeno je iz ministarstva financija.

Tijekom Prvog kruga upisa, namijenjenog građanima, koji je trajao od 13. do 20. studenog 2023. godine, ukupno je zaprimljeno 37.229 ponuda građana za upis Trezorskih zapisa, podsjećaju iz ministarstva, od kojeg broja je uplaćeno 36.643 ponude.

Trezorski zapisi u Prvom krugu upisani su po cijeni 963,95 eura za jedan zapis nominalnog iznosa od 1.000.00 eura te je ukupno uplaćeno 969,74 milijuna eura.

„Trezorski zapisi bit će izdani na ime u nematerijaliziranom obliku elektroničkog zapisa na računu vrijednosnih papira u računalnom sustavu SKDD-a. Ulagatelji postaju imateljima Trezorskih zapisa nakon što oni budu upisani / alocirani na njihovim računima vrijednosnih papira pri SKDD-u. Dana 23. studenog 2023. godine SKDD će na račune ulagatelja upisati njihove pozicije Trezorskih zapisa“, stoji u priopćenju.

Podsjećamo, razdoblje ponude sadržavalo je dva kruga upisa, od kojih je prvi krug bio namijenjen fizičkim osobama, a drugi krug bio je izravno namijenjen registriranim korisnicima putem Bloomberg aukcijskog sustava.

Radi pružanja usluge provedbe prvog kruga upisa Trezorskih zapisa, Izdavatelj je angažirao Financijsku agenciju – FINA-u, za zaprimanje i unos potrebnih podataka o ulagatelju u sustav za provedbu ponude Trezorskih zapisa Ministarstva financija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari