TOZ Penkala pred zaključenjem stečaja

Pixabay.com
Grafitna olovka, Foto: Pixabay.com

Tvornice olovaka Zagreb (TOZ) u stečaju, predložio je završnu diobu i zaključenje stečaja te tvrtke čije su nekretnine prošle godine bile prodane za 5,43 milijuna eura te su u rujnu predane u posjed kupcu Adria Commodities d.o.o.

Utvrđena vrijednost nešto više od 60.000 četvornih metara nekretnina i zemljišta zagrebačke tvrtke bila je utvrđena na 81,92 milijuna kuna odnosno 10,89 milijuna eura, no na drugoj su javnoj elektroničkoj dražbi nekretnine bile prodane u pola cijene, prenosi Hina.

Stečaj tvrtke bio je otvoren u srpnju 2015. godine, opće ispitno ročište bilo je održano u rujnu te godine, a posebno ispitno ročište u travnju 2016. godine.

Nakon toga bile su utvrđene tražbine vjerovnika u ukupnom iznosu od 50,3 milijuna kuna. TOZ Penkala u stečaju je, prema izvješću stečajnog povjerenika Milorada Zajkovskog, na kraju prošle godine na žiro računu imala 549,683 eura.

TOZ Penkala osnovana je u Zagrebu 1937. Na početku je bila mali pogon za proizvodnju olovaka i pastela da bi kasnije prerasla u veliku tvornicu za proizvodnju školskog i uredskog pribora.

Zagreb je zahvaljujući radu inženjera i izumitelja Slavoljuba Penkale, po kojemu je tvornica TOZ dopunila ime, svojevremeno bio središte proizvodnje olovaka. Penkala je 1906. počeo proizvoditi prvu mehaničku olovku u svijetu, a godinu kasnije i prvo nalivpero.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari