Stečaj “Name”: Nakon 23 godine usvojen zahtjev za suđenje u razumnom roku

https://nama.hr/140godina/#bwg3/33
Robna kuća Nama, Zagreb Foto: Nama/Press/Galerija

Trgovački sud u Zagrebu, više od 23 godine nakon otvaranja stečaja robne kuće Nama, koja je bila jedna od najvećih lanaca rodbnih marki u Jugoslaviji, utvrdio je osnovanim zahtjev Croatia Osiguranja za suđenje u razumnom roku te je naložio donošenje odluke o prodaji zgrada Name u Ilici i na Kvaternikovu trgu do rujna 2024. godine.

To rješenje donio je predsjednik zagrebačkog Trgovačkog suda Nino Radić na zahtjev Croatia Osiguranja podnesen u listopadu ove godine, prenosi Hina.

U zahtjevu Croatia Osiguranja stoji da je stečaj nad Namom d.d. otvoren još 23. lipnja 2000. godine te da je pravovremeno prijavljena tražbina i podnesena prijava razlučnog prava s osnova dugovanja kredita. Navodi se i da je utvrđeno pravo namirenja Croatia Osiguranja iz vrijednosti nekretnina Name d.d., zgrada, vrtova i dvorišta u zagrebačkoj Ilici 4 do 6 (bivša zgrada “Kastner i Öhler” kraj Jelačićeva trga), nekretnina u Radićevoj ulici te zgrade Name na Kvaternikovu trgu.

Pozivajući se na prethodne presude, Croatia Osiguranea je isticao i da je napokon bila izvršena provedba potrebnih izmjena u zemljišnim knjigama te da ne postoje daljnje zapreke za pristup prodaji navedenih nekretnina.

Croatia Osiguranje je naveo da se stečaj vodi pune 23 godine, a nije poduzeta ni jedna radnja od stečajnog upravitelja niti suda kojom bi se pokrenuo postupak prodaje preostalih nekretnina u vlasništvu dužnika, njihovog unovčenja te pristupilo namirenju vjerovnika i okončanju stečaja. Slijedom toga, Croatia Osiguranje zaključuje da im je bilo povrijeđeno Ustavom zajamčeno pravo na suđenje u razumnom roku.

S druge strane, u posljednjem rješenju poziva se na očitovanje ”uređujućeg” suca iz studenog ove godine, prenosi Hina, ”kako postupak nije bio okončan zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa koje je u tijeku stečajnog postupka trebalo riješiti, a čije rješavanje nije u nadležnosti ovog suda”. Zaključuje se i da se ”neosporno radi o iznimno složenom predmetu”.

No, u svom rješenju predsjednik zagrebačkog Trgovačkog suda Nino Radić naglašava da se “uređujućem sucu” ni na koji način ne nalaže kako će tijela stečajnog postupka i sam stečajni sudac odrediti prodaju nekretnina. Dodaje i da je o prodaji ovlaštena odlučivati skupština vjerovnika.

Za postupanje po zahtjevu predlagatelja o suđenje u razumnom roku “za koje je predsjednik suda utvrdio da je osnovano, nalaže se u daljnjem roku od devet mjeseci definirati unovčenje stečajne mase”, zaključuje se u sudskom rješenju.

5 Odgovora

  1. Hoće li te velebne građevine uskoro samo tako zjapiti prazne? Koji vam je plan? Što planirate sa njima? Ovo je isto još jedan od simbola Zagreba koji odlazi u povijest i bit će zaboravljen. 🙁

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari