Toyotina globalna proizvodnja vozila porasla za sedam posto u siječnju 2024.

Pixabay.com
Toyota, Foto: Pixabay.com

Japanska Toyota Motor Co. priopćila je da je globalna proizvodnja njezinih vozila porasla za sedam posto u siječnju 2024., obilježavajući 13. mjesec zaredom međugodišnjih dobitaka jer je proizvođač automobila imao koristi od velike potražnje u SAD-u.

Proizvodnja u siječnju porasla je na 740.332 vozila, dok je svjetska prodaja porasla za oko 11 posto u odnosu na godinu ranije jer je rast na prekomorskim tržištima poput Sjedinjenih Američkih Država kompenzirao pad prodaje u Japanu. Obje brojke uključuju luksuznu marku Lexus.

Prodaja u SAD-u za mjesec dana porasla je za 23 posto, dok je u Europi porasla za dva posto, kompenzirajući oštar pad domaće prodaje od 14 posto.

Dok je prodaja u Kini porasla za 39 posto, rast je djelomično posljedica odluke trgovaca da prodaju automobile više dana nego prošle godine zbog promjena kalendara vezanih uz kinesku Novu godinu, prenosi Reuters. Toyota je rekla da se konkurencija u Kini nastavila intenzivirati.

Gotovo dvije petine vozila najvećeg svjetskog proizvođača automobila prodanih u siječnju ove godine činili su benzinsko-električni hibridi.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari