Toyota zadržala titulu vodećeg svjetskog prodavača automobila

Foto: Garvin St. Villier/Pexels

Japanski proizvođač automobila Toyota Motor zadržao je i u 2023. najveću prodaju u svijetu, pretekavši ponovo njemački Volkswagen.

Lani su tako prodali 11,2 milijuna vozila, uključujući male automobile Daihatsu i kamione Hino Motors, za 7,2 posto više nego u 2022. godini.

Ova informacija stiže u trenutku kada se te dvije podružnice, kao i Toyota Industries suočavaju s problemima koji uključuju testiranja automobila i motora koji bi mogli naštetiti globalnoj reputaciji marke.

“Želio bih se najdublje ispričati našim kupcima i dionicima zbog neugodnosti i zabrinutosti koje su izazvale nepravilnosti u Hino Motors, Daihatsu i Toyota Industries”, rekao je predsjednik Toyote Akio Toyoda novinarima.

Globalna prodaja grupe Toyota, piše Hina, premašila je 10 milijuna vozila u devet od proteklih deset godina, s iznimkom 2020. kada je pandemija zadala udarac automobilskom sektoru.

Na drugom je mjestu globalne ljestvice njemačka grupa Volkswagen, koja je lani isporučila 9,2 milijuna vozila, za 12 posto više nego u 2022., signalizirajući oporavak od pandemijskih problema u opskrbnom lancu.

Trećinu prodanih automobila činili su benzinsko-električni hibridi, dok je udio električnih vozila na baterije manji od jedan posto.

7 Odgovora

  1. Oni su orijentirani na američko i dalekoistočno tržište, a to je njihov as u rukavu. Svakako vrhunski automobili i još financijski “lako” dostupni.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari