Toyota obustavlja isporuku 10 modela vozila zbog problema s testiranjem motora

Pixabay.com
Toyota, ilustracija Foto: Pixabay.com

Toyota je priopćila da će obustaviti isporuke određenih vozila, uključujući Hilux i SUV Land Cruiser 300, nakon što je otkrila nepravilnosti u certifikacijskim testovima za dizelske motore koje je razvila njezina podružnica Toyota Industries.

Deset modela globalno koristi problematične motore, rekla je Toyota (TM), uključujući kombi Hiace, SUV Fortuner, višenamjensko vozilo Innova i SUV LX500D marke Lexus, prenosi CNN.

Toyota, najveći svjetski proizvođač automobila po prodaji, zasebno je tražila rješavanje slučaja povezanog s namještenim testovima sigurnosti u slučaju sudara u Daihatsuu, specijalistu za male automobile. Tvrtka je rekla da će poduzeti mjere kao što je provođenje testova za certificiranje novih motora u prisutnosti regulatora prema potrebi.

“Nedostajalo je komunikacije s Toyotom i nedovoljno koordinacije oko procesa testiranja i procedura koje je trebalo slijediti”, rekao je predsjednik Toyota Industriesa Koichi Ito.

Iz Toyota Industriesa rekli su da su prodali oko 84.000 problematičnih automobilskih dizelskih motora tijekom financijske godine do 31. ožujka 2023. Toyotin glasnogovornik nije mogao odmah reći koliko je zahvaćenih vozila proizvođač automobila prodao tijekom godina.

Japansko ministarstvo prometa priopćilo je da će u utorak provesti istragu na licu mjesta u tvornici Hekinan Toyote Industries u središnjoj prefekturi Aichi gdje tvrtka proizvodi automobilske i industrijske motore.

Toyotina istraga u početku je bila usmjerena na propise o certificiranju koji se odnose na emisijske performanse motora viličara i građevinskih strojeva, gdje je posebno istražno povjerenstvo također potvrdilo nepravilnosti.

Podsjećamo, Daihatsu, japanski proizvođač automobila u vlasništvu Toyote, priznao je da je više od 30 godina lažirao rezultate sigurnosnih testova za svoja vozila.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari