Talijanski regulator kaznio energetske tvrtke zbog jednostranog podizanja cijena

Foto: Burak the Weekender/Pexels

Talijanski regulator (AGCM) izrekao je skupini dobavljača energije, uključujući Enel i Enijev Plenitude, novčane kazne od ukupno nešto više od 15,6 milijuna eura zbog kršenja vladine zabrane jednostranog podizanja cijena.

Kompanije su potrošačima naplaćivale više cijene između kolovoza 2022. i lipnja 2023. godine, u razdoblju u kojem je vlada zabranila jednostrano povećanje cijena plina i struje, stoji u priopćenju AGCM-a u srijedu.

Enelu je izrečena maksimalna kazna od 10 milijuna eura, dok Eni mora platiti duplo manje. Kompanije su nenajavljeno podigle cijene za više od četiri milijuna kupaca.

Iz Enela su priopćili da su postupali u skladu s propisima, naglašavajući da su samo produljili uvjete pred istek ugovora i da ih nisu jednostrano mijenjali.

U priopćenju, piše Hina, dodaju da zadržavaju pravo poduzeti sve mjere kako bi dokazali da su postupili ispravno.

I Enijeva tvrtka Plenitude naglasila je, ponovo, u priopćenju da je postupila ispravno i da zadržava pravo žalbe na odluku regulatora.

Regionalna komunalna poduzeća Acea i Dolomiti Energia moraju platiti kazne od 560.000, odnosno 50.000 eura, zato što kupce nisu dovoljno rano obavijestila o planiranom povećanju cijena.

Talijanski ogranak španjolske Iberdrole kažnjen je globom od 25.000 eura zbog prijetnji kupcima da će im prekinuti opskrbu ako ne prihvate novi ugovor pod “lošijim ekonomskim uvjetima”, priopćeno je iz AGCM-a.

Edisonu je pak odrezana minimalna kazna od pet tisuća eura budući da je podigao cijene, ali je kupcima naknadno vratio novac i postupcima je utjecao na zanemariv broj ljudi, stoji u obrazloženju regulatora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari