Njemačka vlada pripremila 7,5 milijardi eura za Siemens Energy

Pixabay.com
Vjetroelektrana, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Njemačka vlada daje garanciju od 7,5 milijardi eura, dobivenih od poreza, kako bi spasila posrnulog proizvođača vjetroturbina Siemens Energy. To je tvrtka od vitalnog značaja za energetsku tranziciju zemlje, prenosi CNN.

Iznos je dio paketa pomoći od 15 milijardi eura, a ostatak novca osiguravaju privatne banke i drugi dionici, priopćilo je u utorak njemačko ministarstvo gospodarstva i zaštite klime.

Paket ovisi o tome da Siemens Energy pauzira isplatu dividende dioničarima i bonusa za članove uprave tvrtke, a vlada će dati svoju pomoć samo ako svi ostali dionici poštuju svoje obveze, navodi se u priopćenju.

Ovaj paket otkriva važnost koju Berlin pridaje Siemens Energyju, tvrtki legendarnog njemačkog proizvođača elektronike Siemensa, u olakšavanju energetske tranzicije. Siemens ima većinski udio od 32 posto u proizvođaču vjetroturbina.

Tvrtka, koja je ostvarila prihod od oko 29 milijardi eura u svojoj posljednjoj fiskalnoj godini, također proizvodi plinske turbine i elektrolizere za proizvodnju energije vodika, među nizom drugih proizvoda. Tehnologija Siemens Energyja pomaže u proizvodnji oko jedne šestine električne energije na globalnoj razini, a zapošljavaju 94.000 ljudi u više od 90 zemalja.

Njemačko ministarstvo kaže da su Siemens Energyju potrebna financijska jamstva za isporuku narudžbi vrijednih 110 milijardi eura.

“Zadovoljni smo jasnom potporom njemačke vlade Siemens Energyju i predanošću brzoj provedbi projekata kako bi energetska tranzicija bila uspješna”, rekao je glasnogovornik Siemens Energyja za CNN.

Tvrtka, koja se bavi konvencionalnom i obnovljivom energijom, suočila se s nizom problema u proizvodnji nekih od svojih modela vjetroturbina ove godine, a u kolovozu je rekla da očekuje gubitak od 4,5 milijardi eura za tekuću financijsku godinu.

Dionice tvrtke pale su za gotovo 40 posto krajem prošlog mjeseca nakon što je objavila da traži državnu pomoć, izvijestio je Reuters. U utorak su porasle za tri posto nakon vijesti o paketu pomoći.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari